Communicatie-initiatieven in verband met de Vlaamse beiaardcultuur

2017
 • Algemeen:
  • Op haast alle Vlaamse beiaarden vonden wekelijkse bespelingen plaats. Op de meeste instrumenten werd in de zomer een serie zomerconcerten georganiseerd. Op een aantal plaatsen, zoals Antwerpen, Brugge, Genk, Roeselare, Turnhout en andere, werden bijzondere samenspelconcerten georganiseerd met andere instrumenten en vocalisten. Vaak werd gebruik gemaakt van videoweergave, soms via livestreaming over internet.
  • Op enkele plaatsen vonden bijzondere concerten plaats met mobiele beiaard. Onder meer de Bronzen Piano van Koen Van Assche werd hierbij ingezet.
  • Op verschillende dagen in januari vond op verzoek van de VRTE op 5 beiaardtorens een speciaal concert plaats met een overzicht van 10 jaar hits van de Mia’s. In dat kader werd een reportage gemaakt voor het programma Iedereen beroemd met Florian Cosaert op de beiaard van Roeselare.
  • Op 5 juni gaf MNM radio het startschot voor de Marathonradio, om studenten een hart onder de riem te steken tijdens de examenperiode. 5 beiaarden in Vlaanderen deden mee en speelden de MNM-tune op de beiaard. Er was een special op de Sint-Pieterstoren in Leuven met Eddy Mariën.
  • Het Belgian Carillon Heritage committee bereidt samen met de Vlaamse Beiaardvereniging en de Mechelse Beiaardschool de 2de inspiratiedag voor beiaardcultuur voor (19 oktober 2018 in Mechelen). Het comité bereidt zich voor om een officieel statuut te bekomen via een interministerieel akkoord. 
 • Aalst: Ter gelegenheid van de Ronde van Vlaanderen, die op zondag 2 april in Aalst op de Grote Markt passeerde, zette stadsbeiaardier Kristiaan Van Ingelgem de fietsliedjes ‘Allez, allez Maurice’ (Frank Dingenen) en ‘Bicycle’ (Queen) op de automaat; ook tijdens de Ronde van Frankrijk tot én met het natourcriterium op maandag 24 juli 2017 te horen.
 • Antwerpen: N.a.v. de 65ste verjaardag van de Strangers in Antwerpen speelde de beiaard op 20 oktober vele bekende liedjes van de groep. Dit was te volgen op Facebook, en ook kranten, radio en tv gaven aandacht aan het gebeuren. Achteraf kregen de vier iconen een taart met “65” op in café Den Bengel. Ze waren heel gecharmeerd met het initiatief om hun liedjes op de beiaard te horen. De beiaard van Antwerpen wordt regelmatig aangesproken om belangrijke gebeurtenissen in de verf te zetten, zo o.a. Silence for Peace op 22 september waarbij de beiaard de hymne speelde die hiervoor gecomponeerd was.
 • Brugge: Het dagelijks torenbezoek trekt jaarlijks ca. 250.000 bezoekers. Op 28 oktober vonden beiaardactiviteiten plaats voor Iedereen Klassiek (Klara en Concertgebouw Brugge). Op 22 en 23 april waren er tijdens de Erfgoeddagen geleide bezoeken aan de beiaardinstallatie.
 • Diest: Het repertoire op de vernieuwde beiaardautomaat werd via de sociale media gepromoot. Het publiek kreeg hierbij de gelegenheid om verzoeknummers aan te vragen.
 • Genk: Op zaterdagavond 29 april was er vanaf 21 uur op het kerkplein in Genk een unieke show ‘Elysium. Trumpets & Bells’. Elysium was een bijzondere samenwerking tussen trompettisten van de Genkse Academie, stadsbeiaardiers en Genkse dansers. Ze namen je mee op een muzikale reis doorheen de tijd, met tal van verrassende acts (torendansers, vuurwerk, ...) onderweg. Trumpets & Bells werd een totaalspektakel met licht en geluid, in een choreografie van de Genkse Véronique Lenaers. 
 • Kortrijk: Tijdens de Sinksenfeesten werd op zaterdag 3 juni een Kakofonie-concert georganiseerd op de beiaard van de Halletoren. De muzikale Kortrijkzaan kreeg de gelegenheid om aan het beiaardklavier plaats te nemen voor een try-out.
 • Leuven: 
  • Op 29 maart vond de driejaarlijkse Beiaardcantus plaats. Met meer dan 4.000 deelnemers was dit niet enkel de grootste studentencantus ooit, maar ook het grootste beiaardevenement van de planeet.
  • De universiteitsbeiaardier sloot 7 jaar torenbezoeken af voor het goede doel, met een opbrengst van meer dan  7.500 euro ten bate van het project muziektherapie van het Leuvens Kinderkankerfonds. Aangezien de torenbezoeken vanaf nu betalend zijn, wordt de actie afgesloten.
 • Lommel: In 2017 heeft Elissa Van Hoof, als studentenproject een rondleiding in de Sint-Pietersbandenkerk gegeven, waarbij kinderen van het vierde leerjaar een rondleiding kregen en kennismaakten met het cultureel patrimonium. De beiaard was het kroonstuk. Alle leerlingen mochten de toren beklimmen tot aan de beiaard, en konden dan zelf ook muziek maken onder begeleiding van de stadsbeiaardier, waarbij elkeen 2 noten aangewezen kreeg en door eenvoudige ritmes konden zij zo een muziekstukje improviseren. Op deze manier werden ongeveer 10 scholen bereikt en konden meer dan 200 leerlingen kennismaken met de beiaard van Lommel.
 • Mechelen:
  • De beiaardwandelingen o.l.v. een beiaardier kenden een steeds groeiende belangstelling.
  • Directeur Koen Cosaert concerteerde in de periode van 4 tot en met 12 maart 2017 vijfmaal tijdens International Carillon Festival van de Bok Tower, Lake Wales, Florida (U.S.A.).
  • Op woensdag 25 januari 2017 werd een reportage gemaakt voor het VRT-programma Iedereen beroemd over de evaluatie van Jasper Depraetere als student aan de KBS in de reeks uitzendingen over de Sint-Romboutstoren.
  • Op Paasmaandag 17 april 2017 vond de jaarlijkse VBV-dag plaats in Mechelen. Aanleiding was de nieuwe kamerbeiaard. De dag begon met de traditionele algemene vergadering in de Keldermanszaal van het Mechels stadhuis. De voormiddag sloot af met een toespraak van Björn Siffer, schepen van Cultuur en met een receptie. Na de middag bezochten en bespeelden de beiaardiers de instrumenten van de Sint-Romboutstoren, van de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de Dijle en de kamerbeiaard. Als apotheose volgde een concert in het Cultuurcentrum met de kamerbeiaard in samenspel met verschillende instrumenten.
  • Van dinsdag 23 mei tot maandag 29 mei 2017 werd de kamerbeiaard ingezet voor de opvoeringen van het spektakel JUST= in het kader van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. De voorstellingen vonden plaats in het voormalige Hof van Savoye, vandaag het gerechtshof aan de Keizerstraat in Mechelen. Dit evenement was een project van het muziekensemble Zefiro Torna samen met het toneelhuis Het Arsenaal. De teksten waren van auteur Tom Lanoye; Martin Valcke schreef de muziek. De kamerbeiaard werd afwisselend bespeeld door stadsbeiaardier Eddy Mariën en Dina Verheyden, beiden docenten aan de KBS.
  • Op vrijdag 16 juni 2017 werden in de afdeling Peer twee reportages gemaakt rond Elien Van den Broeck, die amper dertien jaar oud een schitterend beiaardexamen aflegt op de beiaard van de Sint-Trudotoren van Peer. De eerste reportage werd uitgezonden door Radio 2. VTM toont de tweede reportage tijdens het 19.00 uur-journaal.
  • Eind juni rolde een nieuwe veelkleurige promobrochure van de pers met informatie over het pedagogisch project van de Beiaardschool. De tekst is opgesteld in het Engels en het Nederlands.
  • Van zaterdag 1 juli tot zondag 9 juli 2017 namen directeur Koen Cosaert, Eddy Mariën, Koen Van Assche en Dina Verheyden, docenten aan de KBS, samen met verschillende studenten van de KBS in Barcelona deel aan het congres van de Wereld Beiaard Federatie. Voor Koen Van Assche en Koen Cosaert paste de deelname ook in hun hoedanigheid van bestuurslid van de Wereld Beiaard Federatie.  Het traditionele concert van de Vlaamse Beiaard Vereniging werd verzorgd door de Mechelen Carillon School Band, een ad hoc-ensemble van docenten, studenten en alumni van de KBS. Op het programma stond muziek voor beiaard in samenspel met zang en diverse instrumenten. Op het congres werd de nieuwe promotiebrochure van de KBS aan geïnteresseerden ruim bekend gemaakt en bedeeld.
  • Te Rotterdam namen de allerjongste studentjes van de Beiaardschool op 30 september deel aan een beiaardconcert op de startdag van een festival waarbij een jaar lang 170 kinderliedjes uit 170 landen over de stad zullen klinken.
 • Roeselare: Op 31 augustus speelden stadsbeiaardiers Koen Cosaert en Wim Berteloot een concert op de mobiele beiaard samen met de Stadsharmonie van Roeselare op de Grote Markt. Dit naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van dit orkest.
 • Temse: 
  • De regionale omroep TV Oost maakte een reportage over de beiaard van Temse (10 minuten) als deel van het toeristisch aanbod van de gemeente.
  • De inwoners van Temse kunnen voortaan kiezen welke liedjes er op het automatisch spel geprogrammeerd worden in samenwerking met de Dienst Cultuur.
2016 
 • Algemeen:
  • Op haast alle Vlaamse beiaarden vonden wekelijkse bespelingen plaats. Op de meeste instrumenten werd in de zomer een serie zomerconcerten georganiseerd. Op een aantal plaatsen, zoals Antwerpen, Brugge, Genk, Roeselare, Turnhout en andere, werden bijzondere samenspelconcerten georganiseeerd met andere instrumenten en vocalisten. Vaak werd gebruik gemaakt van videoweergave, soms via livestreaming over internet.
  • Op enkele plaatsen vonden bijzondere concerten plaats met mobiele beiaard. Onder meer de Bronzen Piano van Koen Van Assche werd hierbij ingezet.
  • In 2016 overleden een aantal toonaangevende musici (David Bowie, Leonard Cohen, Prince, Toots Thielemans, Eddy Wally). Op talrijke Vlaamse beiaarden werden muzikale In Memoriam-concerten gespeeld met muziek van de overledene. Ook een aantal terroristische aanslagen werden aanleiding tot herdenkings- of reflectieconcerten. Bovendien werden beiaarden ingeschakeld in het kader van de Internationale Vluchtelingendag op 19 en 20 juni. Een aantal van deze concerten trokken de aandacht van international, nationale, regionale en sociale media.
 •  Antwerpen: 
  • Op 18 november vonden filmopnamen plaats voor een speelfilm van regisseur Jan Verheyen. Hierin speelt een acteur de rol van beiaardier.
  • Op 18 juli was er een interactief optreden met K3 om de allerkleinsten een brug naar de beiaard te geven. Er stond een groot scherm op de Grote Markt en kinderen dansten op de muziek.
 • Brugge: 
  • Er werd ingezet op een aantal activiteiten die in de stad plaatsvonden, zoals het Airbag Festival, Club Brugge Kampioen, MAFestival, Bach-Academie, Louis Andriessen weekend, Iedereen Klassiek (Klara), intocht Sinterklaas en andere.
  • De beiaard in de Brugse belforttoren figureerde in diverse opnames voor Radio en TV (VRT, France 5, Tsjechische Radio en TV, Braziliaanse TV, Japanse TV, enz.).
  • Op 22 oktober brachten Afghaanse dgen een bezoek aan de beiaard.
 • Brussel: In het kader van de Frankfurter Buchmesse, die Vlaanderen en Nederland als gastland presenteerde, presenteerde Toerisme Vlaanderen de Vlaamse beiaardcultuur in haar promotiebrochure aan de hand van een voorstelling van de beiaardsteden Mechelen en Leuven en een interview met de Leuvense universiteitsbeiaardier Luc Rombouts.
 • Grimbergen: 
  • In de weekends van 12 en 19 juni werd een foto-tentoonstelling georganiseerd met foto’s van de Amerikaanse beiaardier en kunstenares Julie Zhu. Centraal in de tentoonstelling stond de toren van de Sint-Servaasbasiliek. De foto’s werden op verschillende formaten afgedrukt en verkocht. De tentoonstelling werd op 19 juni (“Dag van de beiaard”) afgesloten met een beiaardconcert door Julie Zhu.
  • Op 1 mei speelde Jasper Depraetere op uitnodiging het jaarlijkse concert waarbij een jonge beiaardier in opleiding een podium kreeg.
  • Op 15 en 16 oktober vonden in het CC Strombeek dansvoorstellingen plaats door dansgroep Sidharta, op initiatief van de Beiaardvrienden Grimbergen. Hierin stond de beiaardmuziek centraal.
 • Harelbeke: Tijdens de zomerconcerten werd ‘Exultate', een nieuwe compositie voor beiaard solo van jong Harelbeeks talent Erik Desimpelaere gecreëerd naar aanleiding van 25 jaar beiaardconcerten in Harelbeke.
 • Herentals: Er werd een nieuw concept van de beiaardconcerten opgestart onder de naam "Chambre d'amis". Omwonenden met een groot terras of een tuin nodigden vrienden of familie uit om naar de beiaard te luisteren. Na afloop bracht de beiaardier een bezoek aan die private luisterplaats
 • Kortrijk: Op 1 juli vond een concert met beiaard en woord plaats rond het thema ”Begijnhofsproken”, in samenwerking met de Vrienden van het Kortrijks Begijnhof.
 • Leuven: 
  • Op 22 oktober voerde de universiteitsbeiaardier het werk Tierkreis van Karlheinz Stockhausen uit op de beiaard in de bibliotheektoren in het kader van het Festival van Vlaanderen Leuven.
  • Op 24 september verzorgden vier beiaardiers vier concerten op de vier beiaarden in de binnenstad in het kader van het stadsfestival Utopia. De uitgevoerde werken werden door het publiek vooraf geselecteerd als zijnde muziek die men in zijn persoonlijk utopia wilde beluisteren.
  • Op Wereldvluchtelingendag (20 juni) ontving universiteitsbeiaardier Luc Rombouts een groep vluchtelingen op de bibliotheektoren. Bij deze gelegenheid voerde hij het lied ‘Bange Blanke man’ van Willem Vermandere uit.
 • Mechelen: 
  • De beiaardwandelingen met o.m. de beiaardschool en de Sint-Romboutstoren en miniconcertje kennen steeds meer success.
  • In juli verbleef Koen Cosaert, directeur van de Koninklijke Beiaardschool, op uitnodiging van het Flanders Center in Japan naar aanleiding van 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Japan en België. Hij verzorgde onder meer concerten en een masterclass in Itami, Osaka en Shigaraki.
  • Op 29 april beleefden kinderen van de eerste klas uit de basisschool van Coloma uit Mechelen een cultuurdag rond de beiaard met rondleidingen in de beiaardschool door Koen Cosaert, workshops door Jan Verheyen en een bezoek aan de beiaarden van de Romboutstoren.
  • Op 27 februari organiseerden de drie kunstscholen in Mechelen de Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs. In een rechtstreekse uitzending van radio Klara kwam de beiaardschool aan bod met een optreden van het handbellenkoor van de jeugdklas o.l.v. Elena Sadina en met interviews met studente Julia Toumassian en directeur Koen Cosaert. De beiaardschool organiseerde ook torenbezoeken op Sint-Rombouts voor de jongste leerlingen van het Stedelijk Conservatorium.​
 • Lommel: Zomer 2016 en 28 september 2016: prijsuitreiking van de Derde beiaardtunewedstrijd (tune schrijven voor het automatisch speelwerk) en inhuldiging nieuwe speelcomputer.
 • Neerpelt: 5 november: wereldpremière van “Klankspiegelingen” in de kerk van Neerpelt. Klankspiegelingen is een totaalproject, gebaseerd op het verhaal van een jongen die op zoek gaat naar de perfecte klank. Zowel het verhaal (Luc Morren) als de muziek (Nick Van Elsen) werden speciaal voor het project geschreven. Klankspiegelingen is een vorm van community art, waarbij amateurs samen met professionals een project uitwerken. Het werd gespeeld door 140 lokale deelnemers: een harmonie-orkest, jeugdkoor, dansgroep, organist, beiaardier en fotografen (projecties van foto’s). De twee voorstellingen lokten ruim 650 toeschouwers, die allen onder de indruk waren.
 • Nieuwpoort: 13 en 14 augustus: beiaardfestival op de zeedijk, met mobiele beiaard en verschillende muzikale combinaties
 • Peer: Op 12 november 2016 had in de St-Trudokerk van Peer een Jubileumconcert ’25 jaar beiaard’ plaats. De mobiele beiaard ’Jef Denyn’ werd gebruikt. Op het programma stond een optreden van het handbellenkoor ‘Akabella’. Het trio Koen Van Assche met harp en fluit. Er is ook een werk gecreëerd voor 4 houtblazers, orgel, mobiele beiaard en verteller. De compositie heet ‘The Two Diggers’, op tekst van Julie Zhu en muziek van Erik Vandevoort.
 • Tienen: Op 10 oktober vierde de stad Tienen haar eerste nieuwe feestdag (‘tien – tien’). Naar aanleiding hiervan werd een nieuw stadslied ingezongen, dat door stadsbeiaardier Luc Rombouts in première werd gebracht op de stadsbeiaard. 
2015
 • Algemeen: Ontwikkeling van een beiaard-app ‘jukebells’ met een jukebox-functie om het publiek dichter bij de beiaard te brengen; in de toekomst zullen de functionaliteiten van deze app nog worden uitgebreid. Hiertoe werd een subsidieaanvraag gericht aan de Vlaamse Overheid.
 • Brugge:
  • 10 oktober: ‘Bellenbad’ - 1.000 handbellen in samenspel met de stadsbeiaard in een compositie van Frank Deleu (Iedereen Klassiek van Radio Klara).
  • 12 en 13 september: tentoonstelling automatische klokspellen en beiaarden in Brugge (Hof van Gistel) 
  • 20 september (Open Monumentendag): lezing over de tijdmeting in en rond Brugge
  • 26 april (Erfgoeddag): lezing door Frank Deleu over de klokkengieters Dumery in Brugge en wat van hen overblijft
 •  Brussel: 18 september - uitreiking van de UNESCO-oorkonde aan de beiaardgemeenschappen van Vlaanderen en Wallonië in het stadhuis van Brussel; voormiddag concerten op mobiele beiaard op de Kunstberg; namiddag jukebox-concert op de beiaard van de kathedraal.
 •  Genk: april 2015 - inrichting van een permanente tentoonstelling over de Genkse beiaardgeschiedenis in de St. Martinustoren te Genk en organisatie van begeleide tentoonstellings- en torenbezoeken.
 • Gent: 5 april - Paasconcert op het belfort met percussiegroep Passa Tempo, liedjeskwis, levende Paashaas met snoepjes voor de kinderen die het liedje konden raden, prémière van de nieuwe liedjes op de trommel.
 • Leuven: 
  • Universiteitsbeiaard: bespelingen in het kader van actuele gebeurtenissen (Griekenland, aanslagen Parijs in voorjaar en najaar).
  • Documentaire van drie studenten van de Luca School of Arts, Campus Narafi over de beiaard van de Leuvense Universiteitsbibliotheek en zijn beiaardier Luc Rombouts.
  • Lezingen ‘Music in the cloud: 5 eeuwen beiaardcultuur in Vlaanderen’ door Luc Rombouts (verschillende plaatsen)
 •  Lommel: 20 juni - de beiaard van Lommel was actief betrokken bij "Beeldig Lommel", een cultureel internationaal stadsproject rond levende beelden.
 • Mechelen, beiaardschool:
  • 4 oktober: Mechelse dag in het kader van Mons 2015 Culturele Hoofdstad van Europa (vier concerten op de beiaard van het pas gerestaureerde belfort rond het thema Roland de Lassus).
  • 11 mei: Malinovi Zvon, documentaire van ca. 8 minuten over de Koninklijke Beiaardschool door Olga Lombaers (Luca School of Arts, Campus Narafi).
  • 5 maart: nieuw communicatieplan voor Mechelen als beiaardstad (nieuw logo, nieuwe huisstijl, nieuwe baseline MECHELEN. HART VOOR BEIAARD).
 •  Neerpelt
  • Voorjaar 2016: Kinderproject
  • Mei 2016: jeugdproject
 •  Nieuwpoort: CD-opname op de gerestaureerde beiaard.
 • Poperinge: December 2015 - pianofestival dat 100 jaar Talbot House viert vanuit de piano die daar staat en ook de beiaard meeneemt, met drie concerten.
 • Verschillende beiaarden:
  • Samenspelconcerten (Antwerpen, Brugge, Diest, Gent, Hasselt, Izegem, Kortrijk, Lier, Peer)
  • Vertelling en beiaard (die Zauberflöte, met Phili en Arie Abbenes; verschillende plaatsen)
  • Carillon Jam (beiaard in DJ) (Brugge, Tielt)
  • Verzoeknummers (Leuven, Temse)
  • Luisterwedstrijd (Leuven, Temse)
  • Beiaardcantussen (Antwerpen, Gent, Kortrijk)
2014
 • Aalst: 15 juni - Internationale beiaarddag. Rosemarie Seuntiëns met de act Roaming Bells op de Praagse rijdende beiaard; tevens viering Kristiaan Van Ingelgem 20 jaar stadsbeiaardier te Aalst
 • Harelbeke: 26/9 - Concert  "Benoit & de beiaard”, kinderen van de Harelbeekse basisscholen zingen met de beiaard o.l.v. Karel Opdebeeck.
 • Hasselt: ‘Carillon Jam’ - Speciaal concert voor beiaard en dj, door Jan Verheyen en dj Courtasock
 • Izegem: 9/6 - beiaardconcert ”Memorial Chimes” door Koen Cosaert met oorlogspoëzie door Benjamin Sercu // 7/1 - beiaardconcert door Stefano Colletti met projectie van live schetsen door kunstenaar Geert Devos
 • Kortrijk: 25/8 - beiaardconcert ” Memorial Chimes” door Koen Cosaert met oorlogspoëzie door Stefan Van Craeynest // 18/8 - beiaardconcert door Arie Abbenes (beiaard) & Philly Abbenes (woord): Orpheus van C.W. von Gluck // 11/8 - beiaardconcert door Frank Deleu en Jean-Pierre Hautekiet: ”De beiaard danst Tango”. Live-projectie van beiaardiers op led-wall grote markt met dans op de Grote Markt door vereniging ”Tango Kortrijk".
 • Leuven: Eind augustus - speciale concerten ter herdenking van de brand van Leuven, met integratie van de beiaard van de universiteitsbibliotheek // Januari - opening van de Bibliotheektoren, evocatie van de geschiedenis van de centrale universiteitsbibliotheek, met ruime aandacht voor de beiaard
 • Mechelen: 25-28 juni - Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola in Mechelen. Nieuw was het feit dat op de tweede finaledag de vijf finalisten zich presenteerden op een mobiele beiaard (Bronzen Piano) in het cultuurcentrum en ondermeer een werk uitvoerden voor beiaard, klarinet-solo en strijkorkest (Elegy on a Ground van Geert D’hollander). De wedstrijd biedt telkens ook de kans om een nieuwe werk voor beiaard te laten schrijven door een gerenommeerd componist. Dit maal als plichtwerk ”Play-back” van Frédéric Devreese.
 • Roeselare: 28 augustus - beiaardconcert door Koen Cosaert i.s.m. de Roeselaarse koren en samenzang door het publiek rond het thema ”Chanson d’amour” // 14 augustus - beiaardconcert door Arie Abbenes (beiaard) en Phili Abbenes (woord): Orpheus van C.W. von Gluck
2013
 • Gent: sinds 2013 vindt er elke maand een speciaal themaconcert plaats.
 • Grimbergen: actieve inspanningen worden gedaan om jonge kinderen in contact te brengen met de beiaard (maart-april: kennismaking van leerlingen van de muziekschool met de beiaard 23 juni: jaarlijkse Child Focus beiaardhappening, met zangkoor AMV; 27 augustus: deelname aan Roefeldag.
 • Harelbeke: interactieve bezoeken voor kinderen van de Harelbeekse basisscholen (4e leerjaar) aan de beiaard.
 • Harelbeke: project “Benoit en de beiaard”. Dit is een project muzikale vorming van het Peter Benoit-museum Harelbeke rond de figuur van Peter Benoit en de beiaard olv muziekpedagoog Karel Opdebeeck voor de kinderen van de Harelbeekse basisscholen (6e leerjaar).
 • Hasselt: verschillende innovatieve concertformules werden opgestart onder impuls van stadsbeiaardier Jan Verheyen. Sommige van deze formules worden ook in andere steden uitgedragen:
  • Bells Ball (combinatieconcerten met folkgroep Naragonia)
  • Drum and bells (combinatieconcerten met elektronische drums)
  • Tour artistique: theatrale rondleiding in de beiaardtoren van Hasselt
  • Beiaard en DJ in Hasselt
 • Mechelen: in januari-februari 2013 werd een Scholenproject (link onder: www.compagnieaardbei.be) georganiseerd. Het project bestond uit een lessenpakket rond beiaard dat leerkrachten in de klassen gebruikt hebben en uit een campanologische workshop door beiaardier Jan Verheyen. Het geheel werd gevolgd door een interactief bezoek aan de Sint-Romboutstoren.
 • Nieuwpoort - INTERREG beiaard project ‘Soundscape, de hemel als concertzaal’ (zie 2012): de stad Nieuwpoort nam deel aan het INTERREG beiaard project ‘Soundscape, de hemel als concertzaal’. Hierbij werden diverse activiteiten georganiseerd in Duinkerke en Nieuwpoort. Frans publiek kwam luisteren in Nieuwpoort en omgekeerd. Onder meer een mobiele beiaard werd ingezet.
 • Roeselare: rondleidingen voor scholen en groepen in de Sint-Michielstoren, georganiseerd door de Roeselaarse Klokkengilde. Tijdens de Roefeldag creëerden de Roeselaarse kinderen hun eigen lied op de beiaard.
 • Ronse: er werd een aanbod gelanceerd voor verenigingen om torenbezoek aan te vragen. Dertien groepen ging op dit aanbod in.
 • Tienen: interactieve bezoeken voor kinderen van het 5de en 6de leerjaar (i.s.m. Jeugd & Muziek Tienen).
2012
 • (Europees) INTERREG-project ‘Soundscape, de hemel als concertzaal’ met West-Vlaamse en Noord-Franse partners: beiaardfestival met uitwisselingsconcerten, bustrip, dansinitiatie met beiaard, open deur voor leerling-beiaardiers uit Frankrijk en België.
 • Beiaardspel tijdens de Open Kerkendag op een aantal lokaties (3 juni om 14 u)
 • Gent: Integratie van de beiaard in de Gentse Feesten (actie: ‘laat je naam klinken op de Gentse beiaard’)
 • Hasselt: Integratie in multiculturele happening ‘de wereld in stad’ (9-12 augustus)
 • Leuven: Concertreeks ‘Bach on Bells’ in samenwerking met Museum M te Leuven (Bach als inspiratie voor kunstenaar Sol LeWitt) // integratie van de beiaard in Erfgoeddag
 • Mechelen: beiaardjeugdwedstrijd (21 en 22 april 2012) 
Plannen
 • Er staat een project in de steigers in de bibliotheektoren van Leuven. In de toren zal een evocatie ingericht worden, met prominente aanwezigheid van de beiaard.
;