Vorming: van avegaar tot zoolmes

Meer dan dertig geïnteresseerden zakten op zaterdag 7 november 2015 af naar het MOT in Grimbergen om deel te nemen aan de vormingsnamiddag 'Van avegaar tot zoolmes', georganiseerd in het kader van in 2013 geïnitieerde samenwerking binnen de klompengemeenschap. Tijdens deze dag konden erfgoedbeheerders hun kennis over de klompenmakerij en het klompenerfgoed in Vlaanderen bijspijkeren.

In het eerste gedeelte van de namiddag stonden enkele presentaties op het programma. Eric De Keyzer, drijvende kracht achter folkloregroep De Klomp uit De Klinge, gaf eerst een boeiende inleiding over de geschiedenis van het klompenambacht in Vlaanderen en het roerende erfgoed van de klompenmakerij. Hij gaf ook enkele aandachtspunten mee voor het behoud en beheer van dit erfgoed. In een tweede presentatie besprak Hendrik Vandeginste (Heemkunde Vlaanderen) de papieren bronnen die meer licht kunnen werpen op de geschiedenis van de klompenmakerij. Tussendoor werden ook twee interessante filmpjes vertoond: een historische film uit de collectie van het MOT en een recent door het Laakdalse Klompenmuseum gedraaide film over het ambachtelijk vellen en transporteren van een boom.

Voor het tweede gedeelte van de vorming verhuisden de deelnemers naar het binnenplein van het museum, waar de leden van folkloregroep De Klomp hun materiaal hadden uitgestald. Alle deelnemers konden met hun vragen terecht bij de aanwezige klompenmakers, en er werd heel wat kennis uitgewisseld. Zelfs de 96-jarige klompenmaker Sam Mondelaers demonstreerde zijn kunde.;