Overdracht van het Merchtemse steltenlopen

Sinds 2016 tot heden:
Vanaf de start van de jaarlijkse cultuurmarkt, een organisatie van de cultuurraad, bieden de steltenlopers een kennismaking en een initiatie in het steltenlopen aan.

Sinds 1998 tot heden:
Vanaf de start van de jaarlijkse Speel-op-straatdag, een organisatie van de gemeentelijke jeugdraad, biedt het jeugdbestuur en jonge leden initiaties steltenlopen aan.

Sinds 1997 tot heden:
  • Met de oprichting en de actieve werking van een jeugdbestuur wordt de jeugd veel sterker betrokken bij de werking en de technieken (zoals vervaardigen en herstellen van stelten). Telkens nieuwe generaties jeugdbestuursleden volgen elkaar op. De gemiddelde leeftijd van het bestuur bedraagt 37 jaar (meetmoment 2018).
  • Voor initiaties steltenlopen in scholen binnen en buiten de gemeente maken telkens enkele leden zich vrij tijdens de schooluren. De belangstelling van de jeugd uit zich ook in het ledenbestand. Van de 126 actieve leden, die in 2017 minstens aan één optreden deelnamen, zijn er 62 leden jonger dan 26 jaar.
Sinds 1995 tot heden:
Voortaan is het lokaal met planken, schragen en materiaalkasten ook ingericht voor de reparatie van materiaal (in bijzonder stelten en blokken) en kledij (kostuums en mutsen) tijdens de wekelijkse herhaling op zaterdagnamiddag.
De steltenlopers beschikken voor het eerst over een eigen lokaal met een voldoende ruim oefenterrein. Voortaan gaan op zaterdagnamiddag (als er geen optreden is) repetities door om nieuwe leden op stelten te leren gaan of om leden de kans te geven om op hogere stelten te oefenen en zo ook bij optredens te verhogen. De herhalingen zijn zeker in het voorjaar ook ideaal om terug in het ritme te komen na de winterstop.

2017:
Er werd een werkgroep erfgoedzorg opgericht die onder begeleiding van LECA werk maakt van de erfgoedzorgplannen van de vereniging. Als uitgangspunt hiervoor werd een SWOT-analyse gemaakt (zie bijlage). 

2015:
Ter gelegenheid van ons 70-jarig bestaan is er een uitwisselingsbezoek te Merchtem met de Franse steltenlopersgroep Lous crabots de Semisens Basco-Landais (Saint-Vincent-de-Tyrosse, departement Landes) en de Belgische steltenlopersgroep Les échasseurs Namurois (Namen, provincie Namen). Beide groepen steltenlopers nemen deel aan onze praalstoet.

2011:
  • Tijdens de Waalse feestdag is er een uitwisselingsbezoek te Namen met Les échasseurs Namurois (Namen, provincie Namen) en de Echasseurs Rouge et Vert (Fosses-la-Ville, provincie Namen)
  • Hongaarse steltenlopers uit Héviz (comitaat Zala) brengen een uitwisselingsbezoek aan ons lokaal.
2005:
Tijdens het cultureel festival van Beijng (China) vindt uitwisseling plaats met verschillende internationale steltenlopersgroepen, waaronder groepen uit de Landes (Frankrijk), Chelsea (London, Verenigd Koninkrijk), De Diedeheimers (Didam, provincie Gederland, Nederland).

1995:
Naar aanleiding van de festiviteiten voor het 50-jarig bestaan is er te Merchtem een uitwisselingsbezoek met de Franse steltenlopersgroep Basco-Landais (Capbreton, departement Landes) en met de Belgische steltenlopersgroep Les échasseurs Namurois (Namen, provincie Namen. Beide groepen zijn prominente deelnemers aan onze jubileumstoet.

PLANNEN
Voor de jubileumviering in 2020 wordt gewerkt aan de creatie van betere bewaaromstandigheden voor de vaandels.; Koninklijke Steltenlopers van Merchtem