Promotie-acties grondwitloof

From Bierbeek with love
Begin 2014 konden expats en Vlaanderen-liefhebbers een reportage over het Vlaams-Brabants grondwitloof zien in het fijne VRT-programma Fans of Flanders. Monique en Jos uit Bierbeek schitteren in dit leuke filmpje dat ons op korte tijd verrassend veel leert over ons witte goud.
Heb je de reportage gemist? Bekijk het op de website van Fans of Flanders.

Witloof verrukkelijk (november 2014)
Dit is de welklinkende naam van de nieuwe witloofbrochure van de dienst Land- en tuinbouw van de provincie Vlaams-Brabant. Gedeputeerde Monique Swinnen: "In deze brochure lichten we graag een tipje van de sluier op over de historiek en de teelt van witloof. En het mag ook nog eens gezegd worden hoe caloriearm en gezond witloof wel is. Bovendien geven we enkele tips om in de streek witloof te beleven. Kunnen we je nog meer overtuigen? Wel, dat witloof veelzijdig is, illustreren we het liefst met enkele eenvoudige recepten. Warm en gezellig in de winter en fris en speels in de zomer. Smakelijk! " 

Witloofbox
Toegegeven, kinderen en witloof, het is niet altijd een evidente combinatie! Kinderen hebben meer smaakpapillen dan volwassenen en halen daarom vaak hun neus op voor groenten met een wat bittere smaak. Jammer, want we weten allemaal dat voldoende groenten eten mee aan de basis ligt van een gezonde voeding. Met de witloofbox worden kinderen op een speelse manier in contact gebracht met witloof, omdat ze het zelf ook leren telen. Want witloof kan je wel leren eten.
Het ludieke figuurtje Wimmeke W. maakt de kinderen en leerkrachten op een actieve manier wegwijs doorheen deze box met teeltmateriaal, een handleiding en lesmateriaal. Met de witloofteeltkit en het handige stappenplan kan men in de klas aan de slag gaan en op een eenvoudig manier witloof telen. Na drie tot vier weken kunnen de witloofkropjes reeds geoogst en geproefd worden.
De actie wordt jaarlijks in het najaar herhaald voor scholen en buitenschoolse kinderopvang in de provincie Vlaams-Brabant. Inschrijven mogelijk tot eind oktober. Meer info via
www.vlaamsbrabant.be/witloofbox. In 2017 worden opnieuw meer dan 1000 witloofboxen uitgereikt.

Sinds het ontstaan van de vzw Brussels Grondwitloof, richt deze zich voornamelijk tot promotie van het grondwitloof door mee te werken aan allerhande activiteiten, beurzen, tentoonstellingen enz. Sinds 2012 werkt de vzw Grondwitloof aan een grootschalig promotieproject voor het Brussels grondwitloof.

1.      Opening witloofseizoen 2017-2018
De vzw Brussels grondwitloof organiseerde op 8 oktober in Nederokkerzeel de officiële opening van het grondwitloofseizoen. De vzw wil met dit evenement bij de trouwe en nieuwe klanten van het grondwitloof onder de aandacht te brengen dat het grondwitloofseizoen aangebroken is. Het motto luidt : “Het grondwitloof is er! Een lekkernij van september tot eind mei!”
Op het grondwitloofbedrijf van Wim Ceuleers werd een persvoorstelling georganiseerd. Prominente gasten, waaronder Deputé Monique Swinnen, openden officieel het grondwitloofseizoen. Het Brabants trekpaard werd tot de jaren ’70 gretig ingezet in de witloofteelt. Tijdens de opening dit jaar werd dit samen met de trekpaardenvereniging Den Brabander naar aanleiding van hun 20 jarig bestaan, uitgbreid gedemonstreerd.
Dit ging gepaard met een aantal demonstraties met paardenkracht, gidsbeurten grondwitloof van wortel tot bord, huifkartochten/vliegend tapijt, boerenmarkt, fietstocht, Brabants volksmuziek,… en een hapje en een tapje.
 
2.      Toegankelijker website
De website www.grondwitloof.be werd in 2011 toegankelijker. Op een jaar tijd vertienvoudigde het aantal bezoekers. Zes jaar later staan er maandelijks 4000 bezoekers op de teller. In topmaanden zijn er zelfs 5000 bezoekers.

3.      Telers grondwitloof meer in beeld
Telers die hun grondwitloof via thuisverkoop aanbieden, konden hun product meer in de kijker stellen via speciale borden. De aanwezigheid van grondwitloof in het straatbeeld werd zo meteen verhoogd. Op de website www.grondwitloof.be werd een pagina voorzien voor de gegevens van de producenten met thuisverkoop. Ondertussen grepen reeds 34 bedrijven deze kans om hun bedrijf kenbaar te maken.

4.      Omschakeling van Brabants naar Brussels Grondwitloof
De telers van Brabants Grondwitloof worden aangespoord om de overstap te maken naar het Brussels Grondwitloof. Telers worden met andere woorden geïnformeerd en geholpen om de traditie van het kweken van het eigen witloofzaad (opnieuw) op te nemen.
Voor deze actie is er een nauwe samenwerking van de vzw Brussels Grondwitloof met de Nationale Proeftuin voor Witloof te Herent.

5.      Webpagina
Telers van grondwitloof krijgen op www.grondwitloof.be de kans om hun bedrijf en product voor te stellen op een aparte pagina binnen de globale website.

6.      Promotieactie "Grondwitloof bezoekt Leuven"
Op 28 januari 2017 werd er een promotieactie in Leuven gehouden onder het moto "Grondwitloof bezoekt Leuven". Op deze manifestatie werd er gratis grondwitloof soep uitgedeeld aan een 2200 bezoekers en werd er meer informatie over het telen van grondwtiloof uitgedragen en getoond. Dit ging gepaard met verschillende persartikels, radio interviews en een bezoek van een delegatie (Erik Vanderheiden en Dirk Vansina) van het stadsbestuur van Leuven.;