Voorstelling "Hobbelkind"


Externe media

Bestand
open bestand

Gerelateerde personen/organisaties
OPZ Geel
Stad Geel

Gerelateerde borgingsactie (Hoe)
Organisatie Dimpnadagen, met Gheelamania en Sint-Dimpnaommegang

De legende van de Heilige Dimpna bepaalt de identiteit van de stad Geel en haar inwoners, tot op de dag van vandaag. Kan een nieuwe legende in onze hedendaagse tijd van internet en sociale media ook nog iets teweeg brengen? Deze vraag inspireerde theatermaakster Hanneke Paauwe om een nieuwe legende te schrijven. Hobbelkind bevat alle ingrediënten voor een aangrijpend sprookje. Een koning en een koningin krijgen na 25 jaar huwelijk eindelijk een kind. Een fee jaagt de koningin zeer véél angst aan: Ze voorspelt een paard dat ongeluk zal brengen.
De koningin slaat op hol. Het prinsenkind wordt angstvallig binnengehouden, maar op een dag dringt het gevaar toch het paleis binnen. De prins wordt een hobbelkind en verandert langzaam in een horrorkind. Een verhaal dat jong en oud niet onberoerd zal laten.
Hobbelkind was een spannende, grappige en ontroerende familievoorstelling voor iedereen vanaf 10 jaar. Dit sociaal artistiek project was een organisatie van cultuurcentrum de Werft Geel. De voorstelling/film werd gespeeld door acteurs van het OPZ Geel, Kunsthuis Yellow Art en MPI Oosterlo. Er waren 2 voorstellingen op 6 en 7 februari 2014.
De voorstelling werd op de Erfgoeddag van 27 april 2014 en op de open dag van OPZ geel op 18 mei geëvoceerd door de acteurs. Er was op beide dagen ook een tentoonstelling met foto's van de voorstelling.
 ;
Voorbeelden uit de praktijk
Eind augustus 2013 startten de repetities met een eerste verkennende workshop. De acteurs verbonden aan OPZ Geel, Kunsthuis Yellow Art en MPI Oosterlo kregen de kans om elkaar en regisseuse Hanneke Paauwe beter te leren kennen. Bij het werken met bijzondere doelgroepen is de rol van de regisseur heel belangrijk. Hanneke Paauwe slaagde erin de kwaliteiten van alle deelnemers correct in te schatten en hun sterke punten naar boven te halen. Ook interesses en verhalen van deelnemers werden meegenomen in het verhaal.
Cultureel Centrum De Werft (Geel) vindt het belangrijk om cultuur toegankelijk te maken voor iedereen. Net zoals psychiatrisch patiënten in de Geelse samenleving worden opgevangen, wil de Werft hen integreren in haar culturele werking. De expo Middle Gate Geel ’13 is een mooi voorbeeld van de ontmoeting tussen kunstenaars en outsider-kunstenaars op gebied van beeldende kunsten. Met Hobbelkind maakt de Werft een zelfde vertaling op het podium. Het cultuurcentrum wil met dergelijke projecten een voorbeeld zijn voor amateurgezelschappen en hoopt dat mensen uit bijzondere doelgroepen meer kansen krijgen om deel te nemen aan cultuur.