Inspiratiefiche over borgingsacties van individuele reuzengroepen

Reuzen in Vlaanderen is niet de enige organisatie die borgingsacties voor reuzen ontwikkelt, bijna iedere reuzenvereniging is actief bezig met het doorgeven van hun tradities. We willen iedere reuzengroep de kans geven om hun ervaringen met anderen te delen. Daarom ontwikkelden we een standaardformulier dat online wordt aangeboden via www.reuzeninvlaanderen.be.
 
Begin 2015 werd een eerste reeks van fiches aangemaakt, als resultaat van een brainstorm met reuzenliefhebbers. De fiches behandelen publieksacties zoals het reuzenganzenbord in Landen, de gipsen beeldjesactie rond de Reuskens van Borgerhout en de manier waarop de nieuwe reus Contios (Kontich) is ontstaan en voorgesteld is aan het publiek. Daarnaast zijn er ook fiches rond educatie, zoals de scholenwerking rond Lambert Hoelen (Heusden-Zolder) en de reuzenkoffer voor kinderen uit Pajottenland en Zennevallei. Tot slotte zijn er ook fiches die tonen hoe je reuzenerfgoed kan documenteren. Het reuzenboekje van Erfgoedcel Pajottenland en Zennevallei is daar een mooi voorbeeld van. Daarin worden de 23 nog levende reuzen en hun gebruiken beschreven. Tenslotte is er ook een fiche over hoe je als vereniging culturele diversiteit binnen je reuzenwerking kan brengen.
 
Het idee achter de reuzenfiches is dat we blijvend kunnen aantonen welke borgingsacties er allemaal genomen worden door afzonderlijke reuzenorganisaties. Zo blijven we leren van elkaar.

 ;
Voorbeelden uit de praktijk
De inspiratiefiches zijn een sterke tool voor het doorgeven van expertise tussen de reuzenbeheerders onderling. Het zijn dan ook de reuzenbeheerders zelf die een fiche aanmaken voor hun acties. Zo kunnen we ook lokale borgingsmaatregelen op bovenlokaal niveau bekend maken. (dd. 5 mei 2015)