Participatief documenteren van immaterieel erfgoed

Omschrijving
Het documenteren van immaterieel cultureel erfgoed (ICE) brengt een reeks nieuwe vragen en uitdagingen binnen in de erfgoedpraktijk. Want hoe documenteer je erfgoed dat leeft in de hoofden, handen en handelingen van mensen? Dit proces vraagt om een participatieve en dynamische – vaak audiovisuele – aanpak.
 
De studiedag In Klank en Beeld (16/09/’14), een initiatief van tapis plein vzw en Erfgoedcel Mechelen, wilde zowel de reflectie als praktijk in Vlaanderen stimuleren. De dag bestond uit:
 
* Let’s reflect! Lezingen en gesprekken waarin bruggen geslagen worden tussen onderzoek (visuele antropologie en mondelinge geschiedenis) en erfgoedpraktijk (documentatie- , archief- en immaterieel erfgoedwereld) werden begrippen en concepten als immaterieel erfgoed, niet-tastbaar erfgoed, mondelinge geschiedenis en mondelinge bronnen scherp gesteld.
o.a. bijdragen van antropoloog Dr. Wim van Zanten (NL), Wim Viaene, Dr. Berber Bevernage en diverse sprekers uit de erfgoedpraktijk in Vlaanderen.
 
* Hands-on! Inspirerende cases en workshops gaven hands-on tips en inspiratie voor het participatief audiovisueel documenteren van immaterieel erfgoed met bijdragen uit o.a. Zuid-Afrika (Dr. Harriet Deacon), Canada (Dale Jarvis), Zweden (Petra Bauer) en Vlaanderen.
 
Zelf aan de slag? Zie bijlages

  • Het programma en samenvattingen van de studiedag:
    • Programma studiedag
    • Samenvatting keuzesessies In klank en beeld
    • Samenvatting plenaire sessies
    • Ppt Keynote
  • Naar aanleiding van de studiedag werd een status quo opgemaakt van projecten in Vlaanderen waarin immaterieel erfgoed op een participatieve wijze gedocumenteerd werd. Dit overzicht is ook als bijlage te vinden.