Het Jaartallenleven van Leuven


Bestand
open bestand

Gerelateerde personen/organisaties
Het Koninklijk Verbond der Jaartallen Leuven
Erfgoedcel Leuven

Gerelateerde borgingsacties (Hoe)
Jaartallenleven van Leuven - Uitgave folder rond Jaartallenleven
Jaartallenleven van Leuven - Registratie, inventarisatie en bewaring van de collectie
Presentatie in de Raadskelders
Communicatie en sensibilisering Jaartallenleven van Leuven
Identificatie van het Jaartallenleven
Overdacht van het Jaartallenleven van Leuven

ICE categorie
Sociale gewoonten, rituelen en feestelijke gebeurtenissen

Externe link
http://www.raadskelders.net

Het jaartallenleven in Leuven is een uniek en veelzijdig overgangsritueel in de levenscyclus van de mens waarbij de verjaardag van 50 centraal staat. Basisidee is dat mannen met hetzelfde geboortejaar zich op 40-jarige leeftijd verenigen, om gedurende 10 jaar allerhande activiteiten en ceremonies te organiseren om uiteindelijk hun 50ste verjaardag te vieren. Dat rituele proces resulteert in de vorming van een hechte groep, genoemd naar het geboortejaar en gekarakteriseerd door vriendschap en solidariteit. Het is al meer dan een eeuw een fenomeen in Leuven, dat zowel voor de deelnemers als de stad identiteitsbevorderend werkt en een gevoel van continuïteit geeft.

In 2009 besliste toenmalig Vlaams minister van cultuur, Bert Anciaux, om het Jaartallenleven in Leuven toe te voegen aan de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen. Hiermee was het Leuvens fenomeen van ‘De Mannen van het Jaar’ officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Twee jaar later, in 2011 volgt de erkenning door UNESCO. Het Jaartallenleven in Leuven wordt ook officieel vermeld op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.
Het sociaal-menselijke aspect binnen het Jaartallenleven is bijzonder waardevol. Het Jaartallenleven dankt zijn bestaan aan het gedreven engagement van de leden en de onderlinge vriendschap en solidariteit.;