De expertise van balansboogbouwer Miel Van Beeck in relatie tot de schutterstraditie in o.m. de Noorderkempen


Gerelateerde personen/organisaties
Erfgoedcel Noorderkempen
LECA
Hoge Gilderaad der Kempen

Gerelateerde borgingsacties (Hoe)
Miel van Beeck: overdracht van bouwwijze pijlen voor balansbogen
Balansboogbouwer Miel Van Beeck documenteert zijn productieproces
Overdracht van de gedocumenteerde kennis van het bogen maken en bouwen
Gildetradities

ICE categorie
Ambachtelijke vaardigheden

Tags
Balansboog, Sint-Jansboog

Trefwoord
ambachtelijk techniek

Externe link
http://www.hogegilderaadkempen.be/de-gilden/sint-jansboog

Miel Van Beeck vernieuwde en verbeterde de bouwwijze van de traditionele Sint-Jansboog - ook balansboog genoemd - waardoor zijn bogen vandaag onmiskenbaar bijdragen tot het voortbestaan van de schutterstradities in de Noorderkempen. Ondertussen gebruikt ca 90% van de schutters deze bogen zowel bij wedstrijden als op doel (20 meter  en 61 meter).


Sociaal-culturele betekenis

Sinds 1975 bouwt Miel Van Beeck ook bogen voor andere dan de 61-meterschutters. Het gaat om de 20-meter balans- en kolfbogen en om de 6m-bogen (kleine kolfbogen).   Deze laatstgenoemde kruisboogjes zijn ondertussen sterk verspreid onder alle Sint-Jansbooggilden.

Door zijn technische kennis te combineren met zijn ervaringen als schutter was Miel Van Beeck in staat een procedé te ontwikkelen om hoogtechnologische wapens te bouwen. Door zijn machinepark om te bouwen en af te stemmen op het uit te voeren precisiewerk kon hij bovendien ook wapens in beperkte serie produceren. Zijn balansbogen worden door schutters beschouwd als de beste en veiligste die er bestaan.

Al snel bleek de kwaliteit van de afgeleverde bogen dermate hoog, dat iedere schutter die zichzelf en zijn sport au serieux nam, graag een boog van Miel Van Beeck in zijn bezit had. De wedstrijduitslagen waren ook al duidelijk; de kruisboogschutters die met materiaal van Miel Van Beeck schoten lieten beduidend betere resultaten optekenen.