Bloemencorso's in Vlaanderen

onderschrift: Bloemencorso Loenhout


Bestanden
open bestand
open bestand
open bestand

Gerelateerde personen/organisaties
Werkgroep ICE Bloemencorso's Vlaanderen
LECA
Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei

Gerelateerde borgingsacties (Hoe)
Documentatie-initiatieven bloemencorso’s
Onderzoek naar betekenisgeving en symboliek bloemen door bloemencorso's Vlaanderen
Communicatieacties van de bloemencorso's
Betrekken van jongeren bij bloemencorso's
Overdracht van kennis en technieken bij bloemencorso's
Meehelpen met uitbouwen van een netwerk trilogie van erfgoeden

ICE categorie
Sociale gewoonten, rituelen en feestelijke gebeurtenissen

Tags
Bloemen, Corso

Trefwoorden
stoet, sociaal gebruik

Externe links
http://www.bloemencorso-blankenberge.be , http://www.bloemencorso.be , http://www.bloemencorsoloenhout.be , http://www.kleinebloemenstoet.be , http://www.ternat.be

Bloemencorso’s zijn optochten van wagens versierd met bloemen. Jaarlijks kunnen de organisatoren rekenen op de inzet van honderden vrijwilligers, vriendengroepen, verenigingen en buurtschappen die de optochten maandenlang voorbereiden. De voorbereidingen kunnen bestaan uit het aanplanten van de bloemen, het ontwerpen en maken van de wagens, het organiseren van de stoet, het steken van de bloemen … Dit ontwikkelingsproces is de ware kracht achter de corso’s. In de aanloop naar de bloemenstoeten versterkt immers het gemeenschapsgevoel onder de wagenbouwers, maar ook in en tussen de gemeenten die de corso’s organiseren. Iedereen leeft naar deze stoet toe.
Corsobouwers en organisatoren geven hun kennis en expertise over het ontwerpen en bouwen van de wagens, het organiseren van de stoet en het kweken en steken van de bloemen door van generatie op generatie. Deze overdracht en uitwisseling van kennis is essentieel voor het voortbestaan van de corso’s.
Bloemenstoeten komen voor in de hele wereld en hebben een grote diversiteit. Er zijn grote verschillen in thema’s, bloemen, technieken, de grootte van en het aantal wagens in de stoet en de bestaansgrond. Hoewel er minder bloemencorso’s zijn dan vroeger, leeft deze traditie nog sterk in de Lage Landen. Vlaanderen telt momenteel vijf corso’s, Nederland ongeveer twintig. Vier Vlaamse bloemenstoeten zijn dahliacorso’s die plaatsvinden in augustus of september omdat de dahlia dan haar beste periode doormaakt. Een corso gaat uit in het voorjaar en maakt om die reden gebruik van snijbloemen.
De bloemencorso’s vinden jaarlijks plaats op: Klik op de gemeenten voor het programma 2014!
Bijlagen:
  • SWOT-analyse Bloemencorso's Vlaanderen
  • De corso’s afzonderlijk: uitgebreide info over de vijf verschillende corso’s 
;