Driekoningen zingen (6 januari)


ICE categorie
Sociale gewoonten, rituelen en feestelijke gebeurtenissen

Tag
bedelzang

Trefwoorden
feest, muziek, vocaal, instrumentaal, sociaal gebruik

Externe link
http://www.zing-ze.be

Driekoningen is veruit de meest gekende bedelzangtraditie. In heel Vlaanderen trekken op 6 januari groepjes zangers door de straten. Ze zijn verkleed als de koningen uit het bekende Bijbelse verhaal. Een aantal wijzen (of koningen) zagen een ster aan de hemel verschijnen. Deze zou hun de weg naar de pasgeboren Jezus Christus tonen. Wanneer ze aankwamen bij de stal schonken ze Jezus goud, mirre en wierrook.
Veel van deze elementen kan je vandaag nog terugvinden bij het driekoningenzingen. Zo dragen de zangers mantels, tulbanden of kronen. Creatieve kinderen knutselen zelf een (draaiende) ster op een stok in elkaar. Heel de dag wordt lustig van deur tot deur gezongen. Vaak klinkt het bekende lied:
 
Driekoningen, Driekoningen,
geef mij’ ne nieuwen hoed;
M'nen ouwen is verslete,
ons moeder mag’ t nie weten.
Onze vaoder heget gèld
op de rooster neergeteld.
 
Driekoningenzingen is eeuwenoud. De vroegste sporen gaan al terug tot de 15de eeuw. In het verleden waren het meestal volwassenen (vaak bedelaars) die rondgingen. Zij deden aan ‘sterzingen’. Dit gebeurde op de heilige dagen tussen Kerstmis en Driekoningen. Mensen werden geacht vrijgevig te zijn tijdens deze periode. Op deze manier konden ook de armsten genieten van de feestvreugde. Tegenwoordig zijn het hoofdzakelijk kinderen die op straat komen.

 ; Niels Schalley