Houtem Jaarmarkt


Externe media


Gerelateerde personen/organisaties
Erfgoedcel Viersprong
Gemeentebestuur Sint-Lievens-Houtem
Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG)

Gerelateerde borgingsacties (Hoe)
De Markt van Mij
Sfeer! De winterjaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem
Zoek een slogan voor de jaarmarkt!
Karavaan met traditiedragers
Hedendaagse communicatietools voor Houtem Jaarmarkt
Rondleiding achter de schermen van Houtem Jaarmarkt
E-expo Houtem Jaarmarkt
Beschermcomité Houtem Jaarmarkt
Houtem Jaarmarkt op locatie: Warandepark
Tentoonstelling oude koeienrassen op Houtem Jaarmarkt
Fotowedstrijd #houtemjaarmarkt
Postkaartactie Houtem Jaarmarkt
Communicatie-acties Houtem Jaarmarkt
Vereeuwig jouw komst naar Houtem Jaarmarkt!
Erfgoedzuil Houtem Jaarmarkt

ICE categorie
Sociale gewoonten, rituelen en feestelijke gebeurtenissen

Tags
veemarkt, landbouw, heiligenverering

Trefwoorden
feest, markt, sociaal gebruik

Externe link
http://blog.houtemjaarmarkt.be

Jaarlijks vindt op 11 en 12 november in Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen) een grote winterjaarmarkt plaats. Tienduizenden bezoekers zakken van ver buiten de provincie af om paarden en vee te keuren en te kopen, van de volkse kermissfeer te genieten, te eten en te drinken en zielsverwanten te ontmoeten. Nergens in Vlaanderen is de grootsheid van de jaarmarkt nog zo levendig en prominent aanwezig als in Sint-Lievens-Houtem.
Daarnaast vindt er sinds enkele jaren ook een zomerse spin-off van de winterjaarmarktplaats : de zomerjaarmarkt. De Heilige Livinus wordt er op een hedendaagse manier herdacht. Dit jaar wordt er ook plaatsgemaakt voor een streekproductenmarkt.;
Sociaal-culturele betekenis
Op 11 en 12 november zakken boeren af naar Sint-Lievens-Houtem om hun dieren te verkopen op de aloude manier (handenklap). Paarden en koeien worden gekeurd. 300 marktkramers strijken neer. Particulieren stellen hun woningen open. Hun huizen worden voor heel even publiek: het worden cafés en snackbars 2 dagen lang, de klok rond. Tussen die wervelende menigte van mensen en dieren in, verwelkomt Sint-Lievens-Houtem, een dorp met amper 10.000 inwoners, op 2 dagen 5 keer zoveel bezoekers.
Nergens anders nog vind je dit nog: de wetgeving op dierenwelzijn is veel strenger dan vroeger, de wetgeving omtrent veiligheid, voedselveiligheid … Door de jaren heen heeft men er in Sint-Lievens-Houtem er alles aan gedaan om steeds oplossingen te vinden om de traditie te behouden, en toch aan de strenge regels tegemoet te komen. Net daarom is dit gegeven zo uniek in Europa.
Maar wat met de landbouw, de veeteelt en de marktkramers in de komende decennia? Het zijn beroepen die in onze streek met uitsterven zijn bedreigd. Via de Unesco erkenning engageert Houtem Jaarmarkt zich om na te denken over de toekomst van deze sectoren. Zo kan de jaarmarkt in het komende decennium uitgroeien tot een platform voor het bewaren en herdenken van dit erfgoed en deze plattelandseconomie.
Op 10 november start het geheel met een historische stoet die de legende van de Heilige Livinus in beeld brengt. Het ontstaan en de bloei van Houtem Jaarmarkt vindt zijn oorsprong in de band tussen Gent en Sint-Lievens-Houtem.