Heilig Bloedprocessie Brugge


Gerelateerde personen/organisaties
Erfgoedcel Brugge
Edele Confrérie van het Heilig Bloed

Gerelateerde borgingsacties (Hoe)
Heilig Bloedprocessie Brugge: overdracht
Heilig Bloedprocessie Brugge: communicatie en sensibilisering
Heilig Bloedprocessie Brugge: onderzoek
Heilig Bloedprocessie Brugge: filmopnames
Heilig Bloedprocessie Brugge: samen met een couturier aan de slag

ICE categorie
Sociale gewoonten, rituelen en feestelijke gebeurtenissen

Trefwoorden
processie, religieus erfgoed

Externe link
http://www.bloedprocessiebrugge.be

Sinds het einde van de 13de eeuw is de Heilig Bloedprocessie niet weg te denken uit de Brugse geschiedenis. De processie bestaat uit 52 groepen verdeeld over vijf delen; een aaneenschakeling van straattoneel, zang, dans, choreografie, muziek met als apotheose de verering van de relikwie van het Heilig Bloed.
Elk jaar trekt de processie door het hart van Brugge. Zo groeide gedurende eeuwen een sterke verbondenheid van de Bruggeling met zijn processie. De 1700 vrijwilligers vormen een uiterst trouw en divers deelnemerspubliek voor wat ook ‘Brugges mooiste dag’ wordt genoemd.
Sinds de jaren 1970 groeide de processie uit tot een toeristisch topevenement dat jaarlijks tussen de 30 en 45.000 toeschouwers bereikt. De Heilig Bloedprocessie gaat uit op O.L.H.-Hemelvaart.; Matthieu Clarysse
Sociaal-culturele betekenis

Indien het in oorsprong een pure geloofsuiting was, werd de Heilig Bloedprocessie voor het stadsbestuur snel een uithangbord voor de uitstraling van de stad. Zo groeide gedurende eeuwen een sterke verbondenheid van de Bruggeling met zijn processie, die zich nog steeds uit in een uiterst trouw en divers deelnemerspubliek. Ze zijn fier Bruggeling te zijn en willen via hun deelname die band met hun stad beklemtonen. De processie blijft in eerste instantie van de gemeenschap. Generatie op generatie wordt de fakkel doorgegeven.