vzw Brussels Grondwitloof

Categorie
Niet op basis van het CED gesubsidieerde lokale of regionale organisatie

Expertise ICE
Ambachtelijke vaardigheden
Kennis en praktijken over de natuur en het universum

Trefwoorden
ambacht
ambachtelijke techniek
voeding

Vrije trefwoorden
land- en tuinbouw
grondwitloof

Website
http://www.grondwitloof.be

Gerelateerd element (Wat)
Het telen van grondwitloof

Gerelateerde organisaties
Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG)
Witloofmuseum Kampenhout
Nationale Proeftuin voor Witloof vzw
Werkgroep Eigen Zaadteelt

Gerelateerde borgingsacties (Hoe)
Onderzoeks-acties grondwitloof
Promotie-acties grondwitloof
Vlaams-Brabants Grondwitloof.EU!
Overdracht-acties grondwitloof
Documentatie-acties grondwitloof

 ,
 
De vzw Brussels Grondwitloof werd opgericht in 1995 om de belangen van de Vlaamse grondwitloofteler beter te behartigen. Grondwitloof werd toen naamloos in het totaalaanbod witloof verhandeld aan voor iedereen teleurstellende prijzen. Tegelijkertijd kregen de grondwitlooftelers meer en meer consumenten over de vloer omdat ze absoluut zeker grondwitloof wilden aankopen.
Een groep telers vond mekaar en richtte in 1995 de vzw “Brussels Grondwitloof” op. Samen met de vzw ijveren ze voor de instandhouding en de verdere uitbouw van de teelt. De organisatie spoorde haar leden aan om enkel grondwitloof van hoge kwaliteit op de markt te brengen en zorgde dat grondwitloof een herkenbare verpakking kreeg. Een logo werd ontworpen dat als sticker op de verpakkingen van grondwitloof werd gekleefd. Deze sticker vermeldde ook al de naam van de teler. Daardoor kreeg de verbruiker niet alleen een gewaarborgd product, maar ook een product 'met een gezicht'. Later, toen distributie en overheid dit vroegen, werd nog een nummering aangebracht waardoor het Brussels Grondwitloof traceerbaar is 'van veld tot bord'.
De vzw Brussels Grondwitloof telt in 2016 ongeveer 120 leden, waarvan 108 actieve producenten.
Dankzij de acties van de vzw Brussels Grondwitloof is het grondwitloof op de menukaart van de consument blijven bestaan en is de teelt opnieuw rendabel geworden voor de grondwitlooftelers.;