Bakkerijmuseum Veurne

Categorie
Provincie

Expertise ICE
Ambachtelijke vaardigheden
Sociale gewoonten, rituelen en feestelijke gebeurtenissen
Kennis en praktijken over de natuur en het universum

Trefwoorden
ambachtelijke techniek
sociaal gebruik
voeding
feest

Website
http://www.bakkerijmuseum.be

Het Bakkerijmuseum Walter Plaetinck Zuidgasthoeve vzw werd in 1985 opgericht en beheert sindsdien een bijzondere collectie bakerfgoed die tot de grootste van België en daarbuiten behoort. De collectie illustreert de geschiedenis van de ambachtelijke bakkerij in de 20ste eeuw. De verzameling documenteert onder meer de evolutie van voorwerpen, werktuigen en toestellen die een functie vervulden bij de productie, bewerking en verdeling van brood, banket, chocolade, speculaas, ijs en snoep. Daarnaast beschikt het museum over een omvangrijke documentatiecentrum.
Naast de objecten- en bibliotheekcollectie verzamelt en borgt het Bakkerijmuseum het immaterieel bakerfgoed.
  • Zo geeft het Bakkerijmuseum het traditionele bakambacht door aan de volgende generaties via workshops en ambachtelijke bakdemonstraties die zich vooral richten naar scholieren en gezinnen met kinderen.
  • Ook in de toekomst staan er soortgelijke projecten op het programma.
  • <span style="\&quot;font-size:" 12px;\"="">Verder wordt er in de vaste museumopstelling, alsook in de tijdelijke exposities, aandacht geschonken aan het immateriële bakerfgoed, waaronder het ambachtelijk vervaardigen van brood en gebak en de verhalen, rituelen en gewoontes die zowel vroeger als nu rond verschillende gebak- en broodsoorten bestaan.
;