vzw Sint-Bavovrienden Sint-Baafs-Vijve

onderschrift: Bestuur vzw Sint-Bavovrienden

fotorechten: (c) Hans Claerhout & vzw Sint-Bavovrienden

Bestand
open bestand

Categorie
Niet op basis van het CED gesubsidieerde lokale of regionale organisatie

Expertise ICE
Sociale gewoonten, rituelen en feestelijke gebeurtenissen
Kennis en praktijken over de natuur en het universum

Trefwoorden
feest
markt
sociaal gebruik
spel
sport

Vrije trefwoorden
honden
zwemwedstrijd
dieren
hondenzwemming
dierenwelzijn

Website
http://www.hondenzwemming.be

Gerelateerd element (Wat)
Hondenzwemming Sint-Baafs-Vijve

Gerelateerde organisaties
Sportimonium
Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG)

Gerelateerde borgingsacties (Hoe)
Identificatie- en documentatie-acties Hondenzwemming Sint-Baafs-Vijve
Onderzoeksacties Hondenzwemming Sint-Baafs-Vijve
Communicatie- en sensibiliseringsacties Hondenzwemming Sint-Baafs-Vijve
Communicatie- en sensibiliseringsacties rond dierenwelzijn tijdens Hondenzwemming Sint-Baafs-Vijve
Overdrachtsacties Hondenzwemming Sint-Baafs-Vijve

Sinds 2015 organiseert vzw Sint-Bavovrienden de Hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve. De vzw is een voortzetting van oudere organisaties: ‘Komitee Vreugd na Arbeid’, ‘Komitee Vreugd na Arbeid – Sint-Bavovrienden’ en ‘Sport- en Feestcomité Sint-Bavovrienden’. Sinds de oprichting van de vzw breidde het bestuur uit met verschillende nieuwe en jongere bestuursleden.
 
Enkel vrijwilligers maken deel uit van de Sint-Bavovrienden. Geen enkel bestuurslid krijgt een vergoeding voor zijn of haar takenpakket binnen de organisatie. Toch staan deze vrijwilligers al decennialang garant voor de organisatie van een jaarlijkse Hondenzwemming. Omdat ze de traditie van de loop- en zwemwedstrijden voor honden, typisch voor Sint-Baafs-Vijve en met belangstelling en deelnames uit alle Vlaamse provincies, blijvend bestaansrecht toekennen.
 
Anno 2017 bestaat het bestuur uit een 15-tal personen, een goede mix van jong en oud (van 20 tot 80 jaar) en van vrouw en man. Door de zeer diverse achtergronden heeft ieder zijn of haar meerwaarde heeft voor de organisatie van de Hondenzwemming (zie document). Het bestuur kan bovendien rekenen op zo’n 50 extra vrijwilligers: boottrekkers, duikers, dierenartsen, hondengedragstherapeuten, fotografen, stewards, enz.

Naast de Hondenzwemming organiseren de Sint-Bavovrienden ook nog andere sport- en feestactiviteiten, zoals bijvoorbeeld een jaarlijkse wielerwedstrijd.

Het erkenningstraject Immaterieel Cultureel Erfgoed wordt gecoördineerd door een werkgroep die bestaat uit voortrekker Bert De Smet, de Sint-Bavovrienden (voorzitter Marc Mullie en secretaris André Naessens), het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (stafmedewerker Chantal Bisschop) en het Sportimonium (conservator Erik De Vroede).
 ; (c) Bert De Smet, vzw Sint-Bavovrienden