De Roeselaarse Klokkengilde

 ,
 
De statige Sint-Michielstoren in Roeselare, met een onderbouw uit de 11de en een campanille uit de 18de eeuw, is sedert 1955 als monument beschermd en eigendom van de stad. Met zijn twaalf goed toegankelijke verdiepingen van het museum wekt het de interesse op voor een merkwaardige en boeiende klokkengeschiedenis.
Een klokkenstoel laat de bezoeker kennismaken met luidtechnieken en luidwijzen. Hoger toont een werkende mechaniek, de speeltrommel, hoe in het verleden de juiste tijd werd aangeslagen. Op de klokkenluiderszolder zwaaien geregeld vier manueel te luiden klokken en laten mensen de levensweg beluisteren. Het torenuurwerk, dagelijks opgedraaid, zie en hoor je ‘(on)rustig’ tikken. 
In het klokkenhuis hangen 47 en wat lager 2 grotere klokken: ze vormen samen de Roeselaarse stadsbeiaard. Didactische platen, verspreid over de verschillende verdiepingen, vervolledigen een kroniek van een eigenaardige Roeselaarse klokkencultuur

Klokkenluiders en beiaardiers wensten dit patrimonium te beschermen en het manueel klokluiden uit te dragen en te borgen. Met dit doel werd in 1987 de VZW Roeselaarse Klokkengilde opgericht. Een evenementenkalender stelt de jaarlijkse animatie voor.
(De rituele handeling van) het manueel klokkenluiden werd opgenomen op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Erfgoed.; Roeselaarse Klokkengilde