Leve immaterieel erfgoed!

Leve immaterieel erfgoed is een dag vol feest, ontmoeting en inspiratie.

 

Kom op zaterdag 3 juni 2023 naar het GUM (Gent)!

We zetten knappe erfgoed- en borgingspraktijken in de kijker, en dan vooral de gemeenschappen achter dit erfgoed en de organisaties die hier mee de schouders onder zetten. Dit is een moment om elkaar te ontmoeten. Om te delen. Om te genieten van performance en optredens. Sluit aan tijdens de informatieve sessies en kom tips en inspiratie voor jouw werking opdoen.

Je bent van harte uitgenodigd om immaterieel erfgoed te ontdekken en om jouw eigen erfgoedpraktijk en werking te delen met anderen!

Schrijf je in

PROGRAMMA

9.30 uur: Welkom!

10.00 uur: Officiële opening door voorzitter van de Vlaamse Unesco Commissie, Anne De Paepe. Unesco viert immers in 2023 de 20ste verjaardag van de Conventie voor immaterieel erfgoed, en dat vieren wij volop mee op Leve immaterieel erfgoed!

Minister van Cultuur Jan Jambon zet vervolgens verschillende elementen van het ‘Register van inspirerende borginspraktijken’ en de twee nieuwe Inventaris-erkenningen in de bloemetjes. Werkplaats immaterieel erfgoed licht verder het feestjaar voor immaterieel erfgoed toe. 

11.30 uur: Thematische sessies waarbij je van verschillende erfgoedgemeenschappen uit eerste hand hoort hoe zij aan de slag gaan met hun immaterieel-erfgoedpraktijken.  Er zijn drie gelijktijdige sessies. Kies hieruit de sessie die jij graag wil bijwonen:

  • Zo goed voelt erfgoed. In deze sessie komen Kempens Hoen, het FeliX Art & Eco Museum en de Bûûmplanters aan bod. Drie organisaties die een eervolle plaats kregen op het Register van inspirerende borgingspraktijken. Van twee burgerinitiatieven en een museum horen we hoe immaterieel erfgoed bijdraagt aan een gevoel van samenhorigheid, en hoe ze in hun omgeving een actieve dynamiek op gang brengen d.m.v. tal van activiteiten. Zoek je inspiratie om je erfgoed toekomst te geven, dan ben je bij deze sessie aan het juiste adres.

  • Zo goed ruikt erfgoed. Bij lekker geurend immaterieel erfgoed denken we meteen aan Floraliën en bloemencorso’! Bloemen bloeien echter niet het hele jaar door, maar dit levend erfgoed wél. Benieuwd hoe deze twee erkende praktijken hun erfgoedgemeenschap betrekken tijdens ‘komkommerperiodes’? Kom dan zeker eens inspiratie opsnuiven!

  • Zo goed klinkt erfgoed. Zo goed klinkt erfgoed. Met Gent als gaststad van Leve immaterieel erfgoed! zoomen we in op 'Gents dialect. Levend en wel’. De Gentse Pierkes en kinderkoor De Stemband zijn initiatieven met liefde voor het Gents. Ook Erfgoedcel Gent draagt (initiatieven rond) het Gents een warm hart toe.


13.00 uur:
Zo goed smaakt erfgoed. Een echte immaterieel-erfgoedlunch! 

14.30 uur: Zo goed oogt erfgoed! Doorlopend gedurende de hele namiddag, geen inschrijving nodig. Immaterieel erfgoed in actie! Ontdek, probeer, kijk, ruik, voel, beluister, …  verschillende soorten immaterieel-erfgoedpraktijken, tradities, gebruiken en ambachten. Kom meer te weten over de wondere wereld van tattoo’s, ga eendjes vissen met je kinderen of leer schieten op de staande wip. 

Schrijf je wél in voor een begeleid museumbezoek, een bezoek aan de plantentuin van het GUM, een heerlijke Finse saunabeurt (ja écht! breng je badpak en badhanddoek mee) of voor de infosessie voor toekomstige meester-leerlingen.

17.00 uur: Einde van onze feestelijke dag!

Schrijf je in

Verslag en foto's van editie 2022 vind je hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van het volledige programma.

 

Kato Masschelein | © Dieter Vanfraechem, i.o.v. Werkplaats immaterieel erfgoed, 2024, CC BY-SA 4.0

Leve immaterieel erfgoed! 2022 | © Lucas Denuwelaere i.o.v. Werkplaats immaterieel erfgoed