Bhajans zingen in het Hindoeïsme

Onlangs vierde de Brusselse Mandir, een hindoetempel in Evere nabij Brussels, zijn 10de officiële verjaardag. De tempel ontstond vanuit de gemeenschap en behoort in wezen tot de gemeenschap. Vele hindoes vanuit het Brusselse en daarbuiten beleven hun geloof in deze tempel. Het hindoeïsme kent een verscheidenheid aan geloofspraktijken waaronder bhajans.

Bhajans zijn devotionele liederen en zijn al eeuwen onderdeel van de geloofspraktijk. Ze maken deel uit van de Bhakti-beleving binnen het hindoeïsme. Deze beleving legt de nadruk op devotie. Het woord Bhajan is een Sanskriet woord met als Sanskriet wortel ‘bhaj’ wat betekent ‘eerbiedigen’. Het wordt gezien als een vorm van aanbidding van het Goddelijke. Bhajans kunnen gewijd zijn aan één van de verschillende aspecten van het Goddelijke, heiligen, enz … . Zo zijn er bhajans die zijn toegewijd aan God Siva, Sri Durga Devi, Sri Krishna, Sri Rama, … enz. Ze verwoorden vaak bepaalde spirituele onderrichten, verhalen vanuit de epische geschriften, onderricht van een heilige en vaak devotie tegenover een bepaalde godheid. Ze kunnen in het Sanskriet, Hindi, Malayalam of een andere Indische taal zijn.

Bhajans kunnen individueel, met een paar mensen of in groep gezongen worden. Wanneer ze in groep gezongen worden wordt het kirtan of sankirtan genoemd. Het kan plaats vinden in een tempel, zoals de Brusselse Mandir, ashram (soort klooster), thuis, onder een boom of aan een rivier. Ze kunnen afgewisseld worden met een korte lezing of recitaties. Bhajans worden begeleid door een aantal instrumenten zoals; harmonium, dholak (tweezijdige trommel), tabla (twee kleinere trommels), kartals (kleine cimbaaltjes). Bhajans kunnen dagelijks thuis, in de tempel plaatsvinden, bij feesten en ook op heilige dagen. Om te eindigen vind er vaak een Arati ceremonie plaats waarbij een vlam vol eerbied in richting van de klok wordt gedraaid voor de Murti's. Dat zijn beelden van de goden of aspecten van en/of manifestaties van God.

Sankirtan, het zingen van Bhajans in groep | © Karim Abraheem