bouwen van draailieren

Het bouwen van een draailier is een heel werkje maar eigenlijk kunnen, mits begeleiding, veel mensen het leren en doen. Er is geen hocus pocus bij maar wel geduld en de bereidheid om gemaakte fouten te herstellen. Door de vele vormen van een draailier is er geen eenduidige beschrijving te geven. Het is een samengaan van precisie en geduld. Hierbij wordt hout gebogen en daarna gelijmd. Het meest artistieke onderdeel is het vrouwenhoofdje dat de sleutelkast siert en dat volledig met de hand gesneden wordt. Het vraagt vooral geduld en de bereidheid eventuele fouten te verwijderen en te herbeginnen. Mits begeleiding en een beetje handigheid kan iedereen het echter.

De draailier is een snaarinstrument waarin de snaren worden aangestreken door een wiel dat gedraaid wordt door de speler. Naaste een melodie kan er een begeleidende bourdon toon gespeeld worden en een ritmische trompetsnaar. De klank trekt wat op die van een doedelzak.

Marc Reymen werd in 2018 erkend als meester in een meester-leerling traject van de Vlaamse Overheid