Leonardusprocessie Sint-Lenaarts

Al sinds 1495 vindt in Sint-Lenaarts op pinkstermaandag de Leonardusprocessie plaats. Jaarlijks stappen zo’n vijfhonderd deelnemers, van alle leeftijden, op in de processie die duizenden toeschouwers trekt. De processie bestaat uit drie grote delen. Het eerste deel beeldt de verering van de Heilige Leonardus uit, het tweede deel de verering van Onze-Lieve Vrouw en een derde deel verwijst naar de eucharistie. De verering wordt ondersteund door het ronddragen van eeuwenoude vaandels en beelden, die doorheen het jaar in de prachtige Leonarduskerk van Sint-Lenaarts te bewonderen zijn.


De Leonardusprocessie is één van de oudste processies in de streek. De verering van de patroonheilige voor dieren, gevangenen, zwangere vrouwen, kreupelen en zwakke kinderen kent er een geschiedenis van bijna achthonderdjaar. Sinds mensenheugenis is pinkstermaandag een feestdag in Sint-Lenaarts. De processie verenigt families en inwoners van verschillende generaties. Wanneer een deelnemer zijn rol in de processie niet meer kan opnemen wordt vaak een opvolger binnen de familie gezocht. De processie is eveneens het sluitstuk van de jaarlijkse pinksterkermis en brengt de ganse gemeenschap op de been.


De nieuwe generatie vrijwilligers bij Vrienden van Leonardus - de vereniging die instaat voor het organiseren van de processie - zit niet stil. Er worden activiteiten in het teken van de Leonardusverering georganiseerd en regelmatig is er samenwerking met andere parochies. In 2015 werd de organisatie hiervoor beloond met de gemeentelijke cultuurprijs. Op verjonging wordt ook sterk ingezet. Om dit te realiseren worden de lokale scholen betrokken bij het hele gebeuren. Zo groeit de plaatselijke jeugd op met de traditie en blijft ze levend. Op die manier kan de processie verder groeien en evolueren om te voldoen aan de noden van een veranderende samenleving.


 

Sint-Leonardusprocessie Sint-Lenaarts groep Sint-Jacob en Vaandel Leonardus | © /