Yezidi huwelijk

Binnen de Yezidi gemeenschap is het de gewoonte dat ouders op zoek gaan naar de ideale partner voor hun zoon. Er wordt gekeken naar de familie waarin men is opgegroeid en de reputatie van het meisje. De jongen gaat met zijn familie naar het huis van de familie van het meisje en vraagt haar hand aan haar vader. Zijn de families het eens, dan maken ze een verlovingsfeest voor familie en vrienden.

De hennadag, de bruidschat en de bruidegomboom

Een dag voor het huwelijksfeest is de hennadag voor de bruid. Tijdens de hennaceremonie wordt de bruidschat bekeken. Mannen verzamelen bij de bruidegom thuis. Ze brengen een kleine boom mee en versieren die met snoepjes, stukken appels en kleine koekjes. Samen met  bruidgom dansen ze rondom de boom. Bruidegomboom is het symbool voor het leven. Stukken appels verwijzen naar de vruchtbaarheid.

Het trouwfeest

Na het hennafeest komt de grote dag er aan, het trouwfeest. De bruidgom brengt zes plateaus met geschenken voor de bruid, alsook haar trouwenkledij. Voordat de bruidgom binnen gaat moet hij de broers, vader of andere mannen van de familie van de bruid een cadeau geven. In de ruil geven ze een kussentje versierd met symbolische motieven aan de bruidgom. Dat verwijst naar de wens die ze hebben voor de paar, om tot hun dood samen te zijn. Binnen in het huis van de bruid gaat hij op een hoge plaats staan. Eerst gooit hij drie stukken appels van de boom, die ze eerder versierd hebben, naar de bruid. Daarna gooit hij drie keer het kussentje naar haar. Op het einde van de ceremonie schudt de bruidgom de boomtakken boven het hoofd van de bruid. Daarna brengt hij de bruid naar hun toekomstig huis. Het drie dagen durende feest, met eten, muziek en dans, begint dan.

Yezidi huwelijk | © vzw Mala Ezdiyen Belgiça