1 miljoen voor het doorgeven van vakmanschap!

6 december 2018
Schoenmakers, goochelaars, pruikenmakers, smeden, weefsters, bakkers, koetsenbouwers, vertellers, boekbinders, tapdansers, instrumentenbouwers, … allemaal baanbrekende vakmensen, met beroepen die een lange en rijke geschiedenis kennen. Hun kennis en ervaring staat in onze haastige samenleving onder druk of wordt steeds meer in vraag gesteld. Om dit vakmanschap door te geven aan volgende generaties, zette minister van Cultuur Sven Gatz een beurzensysteem op. De eerste 27 beurzen werden vandaag bekend gemaakt!

“De beurzen geven vakmensen ruimte om een aantal maanden tot twee jaar intensief te gaan samenwerken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan. Zowel meester als leerling ontvangen een stuk van de beurs, samen voor een bedrag van maximaal 2.000 euro per maand.” De geselecteerde trajecten zijn goed voor een totaal subsidiebedrag van één miljoen euro.

De toegekende beurzen geven leerlingen in een waaier van diverse oude beroepen de gelegenheid om zich te ontpoppen tot vakmannen en -vrouwen. De beurzen werden bijvoorbeeld toegekend voor edelsmeedkunst, borduren, theaterpoppen, wagensmeedwerk, beeldhouwen in brons, jenever- en likeurstoken, hop telen, craftbrewing, porseleinkunst, houten volksspelen, glasschilderkunst, meubelen maken, brood bakken, enz. Ook in oud vakmanschap dat migranten naar Vlaanderen meebrengen, zoals het Afghaans borduren of vocale tradities uit het Midden-Oosten, zullen leerlingen door meesters worden begeleid.

Met het beurzensysteem geeft minister Gatz een antwoord op het rapport ‘Virtuoos Vlaanderen!’. Deze nota werd in 2014 voorgesteld, met als voornaamste conclusie: 'er is dringend nood aan initiatieven om vakmanschap in Vlaanderen veilig te stellen voor de toekomst.' Virtuoos Vlaanderen was een project van verschillende erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel dat zowel de internationale voorbeelden van meester-leerlingsystemen als de specifieke situatie van meesters in ambachten en podiumkunsten in Vlaanderen onderzocht. 

Een volledig overzicht van meesters en leerlingen en de toegekende beurzen vind je hier

Bron: svengatz.prezly.com

Beeld: Afghaans borduren © Meryem El Hahaoui - DOEK vzw