Brusselse Ommegang op de Representatieve Lijst van UNESCO

13 december 2019

De Brusselse Ommegang staat vanaf nu op de Representatieve Lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Dat werd beslist in de Colombiaanse hoofdstad Bogotà. Hier zijn deze week 138 lidstaten en honderden NGO's & experten verzameld voor de 14de editie van het jaarlijkse Intergouvernementeel Comité (IGC) van de UNESCO 2003 conventie.

 

Gedurende deze samenkomst buigt het Comité zich onder andere over de nieuwe aanvragen voor de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De Brusselse Ommegang kreeg een positieve beoordeling

De Ommegang van Brussel wordt op twee zomerse dagen in juli gevierd. Het begint met een kruisboogwedstrijd en een ceremonie in de Zavelkerk. Vervolgens is er een historische processie met een 1,5km route die eindigt op de Grote Markt. Het feest kent haar oosprpong in 1348, waar de processie werd georganiseerd ter bescherming en genezing van de pest. 

Lees hier het volledige dossier voor meer informatie over de Brussels Ommegang en haar goedkeuring. 
Wil je graag meer weten over het Intergouvernementeel Comité? Onze collega Jorijn is ter plaatse!

 

Naast de Brusselse Ommegang werden ook het alpinisme (Frankrijk, Italië & Zwitserland) en Byzantijnse gezangen (Cyprus & Griekenland) erkend door het UNESCO Comité. 

 

Foto: