Klokken luiden voor vrede

17 september 2019

Hoor je zaterdagavond 21 september 2019 tussen 18u en 18.15u bellen en klokken klinken?
Dan is dat om de vrede te vieren!
En voor België is dit extra speciaal...

Op de internationale dag van de vrede zal in heel Europa klokkengeluid te horen zijn. Dit initiatief kadert binnen The European Year of Cultural Heritage. Zij stimuleren Europeanen om meer in contact te komen met cultureel erfgoed, omdat het ons voortdurend omringt en vormt. Door ons cultureel erfgoed te eren, kunnen we onze diversiteit omarmen en interculturele gesprekken starten. Cultureel erfgoed verbindt!

Het Ringing bells across Europe for the International Day of Peace initiatief kadert binnen één van de vele om cultureel erfgoed te eren. Klokken en belgeluid zijn intercultureel en omvatten cultuur in haar meest brede zin. Ze representeren solidariteit en vrede, en zijn cultureel erfgoed voor Europa. Daarom wordt elke klok- of bel eigenaar opgeroepen om geluid te laten horen op de internationale dag van de vrede.

Wil je dit idee mee ondersteunen? 
Laat dan ook je stem... of eerder klok horen!
Registreer je hier!

Warom is dit nu extra speciaal voor ons? 
De beiaardverenigingen in Vlaanderen en Wallonië werken over grenzen heen samen aan dit project. Des te meer omdat het 20 jaar geleden is dat de Tiense Sint-Germanustoren erkend werd als UNESCO Werelderfgoed. Ter ere van deze erkenning zal Luc Rombouts een heus klokken concert geven op zaterdag 21 september. Hier worden materieel en immaterieel erfgoed gecombineerd. Luc Rombouts staat daar die dag als vertegenwoordiger van de beiaardcultuur, erkend door UNESCO als voorbeeldpraktijk voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. 

 

Beeld: Vredes bel in Frankfurt, Oder, Duitsland door tesatscad van Duitsland (Flickr)(CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons)