Oproep voor het Register van Inspirerende Voorbeelden

9 september 2019

De Vlaamse overheid roept op om zorg te dragen voor immaterieel erfgoed! Wil je graag een organisatie of persoon in de kijker zetten die immaterieel cultureel erfgoed op een inspirerende manier doorgeeft? Heb je weet van een begeesterend of vernieuwend programma rond borgen van immaterieel erfgoed?
Je kan ze nomineren tot en met 1 oktober 2019. 

Immaterieel cultureel erfgoed en borgen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Immaterieel erfgoed is niet-tastbaar erfgoed en daarom is er bewuste actie nodig om het levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties. Dat noemen we borgen. In Vlaanderen zijn er velen die ICE borgen: beoefenaars van het immaterieel cultureel erfgoed, organisaties uit de erfgoedsector zoals musea, erfgoedcellen en dienstverlenende organisaties, maar ook actoren zoals scholen, buurtwerkingen en socio-culturele verenigingen.

Hoe we dit doen, dat kunnen we leren van elkaar. In het Register van Inspirerende Voorbeelden wil de Vlaamse Overheid dan ook inspirerende good practices en programma’s bundelen, telkens voor een periode van drie jaar. Bedoeling is dat anderen inspiratie halen uit deze dynamische lijst.

Wil jij graag een organisatie of persoon die op een inspirerende manier immaterieel erfgoed doorgeeft, in de kijker zetten? Heb je weet van een bevlogen programma dat het borgen van immaterieel erfgoed naar een nieuw niveau tilt?
Laat het weten!
Op basis van een advies van de expertencommissie beslist de Vlaamse Minister van Cultuur over welke inspirerende voorbeelden op het Register komen. Vanaf 1 januari 2020 vind je deze Inspirerende Voorbeelden terug op onze website. Daar kan je trouwens nu reeds allerlei inspiratie vinden voor het borgen van erfgoed. 

Acteur Herman Verbruggen ging in juni met Het Departement Cultuur, Jeugd en Media mee naar onze inspiratienamiddag ‘Leve immaterieel erfgoed’. Enerzijds verrast door de veelzijdigheid en creativiteit achter immaterieel erfgoed, zich anderzijds bewust dat zorg dragen voor immaterieel erfgoed absoluut noodzakelijk is, deed hij ter plaatse een oproep om goede praktijken te nomineren (YouTube).


Foto: De Pikkeling - Grupo Folklórico de México Alianza - © Herman Vandenbroeck