Psychisch welzijn en immaterieel erfgoed: saunacultuur uit Finland

13 december 2022

De komende maanden verkent Werkplaats immaterieel erfgoed de relatie tussen psychisch welzijn en immaterieel erfgoed. Je leest erover in het tijdschrift Psyche van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid. Deze vijfde editie focust zich op de saunacultuur uit Finland.

In Finland is de saunacultuur overal en bij iedereen aanwezig in het dagelijks leven: ieder huis heeft zijn eigen sauna. De saunacultuur maakt dan ook al duizenden jaren deel uit van de Finse identiteit. En hoewel de immaterieel-erfgoedpraktijk al enorm oud is, is de beleving ervan springlevend en leren Finnen van kindsbeen af samen naar de sauna te gaan. 

Een saunabezoek doet dan ook deugd aan lichaam én geest. Wetenschappers zien de positieve werking ervan op reuma, spierpijn, de stimulatie van de bloedsomloop en de slaap. De afwisseling tussen heet en koud geeft je een natural high. De endorfines die vrijkomen bij een bezoek aan de sauna bezorgen je een gevoel van geluk. 

Saunacultuur in België

Toch blijft een bezoek aan de sauna in België een luxeactiviteit. De beleving is ook helemaal anders dan in Finland. Zo mag je het hete water vaak niet zelf op de stenen gieten, heerst er absolute stilte en zijn de sauna’s een soort spa resorts gelegen buiten het stadscentrum. De Fins-Franse Anna Clarac brengt de Finse sauna-ervaring naar de Brusselse binnenstad en vormt met haar mobiele Koti Sauna een inspirerende pleitbezorgster van meer sauna’s in het straatbeeld. 

Lees het volledige artikel. 

In 2020 werd de saunacultuur uit Finland erkend door UNESCO bijgeschreven op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid

Artikel door Tine Van de Vel. Zij is als freelancer met een hart voor woord, beeld en immaterieel erfgoed betrokken bij Werkplaats immaterieel erfgoed. 

Meer lezen?

Benieuwd naar de andere artikels die al in Psyche verschenen? Ontdek: 

Koti Pop-Up sauna op het dak van COOP | © Lucas Denuwelaere