UNIA lanceert rapport rond Aalst Carnaval - immaterieel erfgoed in controverse

24 oktober 2019

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia breekt een lans om carnaval, andere volksfeesten en grootschalige immaterieel-erfgoedpraktijken een inclusievere uitstraling te geven. De lokale organisatoren en partners kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Dat is een van de aanbevelingen die Unia doet in een rapport opgemaakt na het debat over de praalwagen met joodse karikaturen op Carnaval Aalst. Werkplaats immaterieel erfgoed was betrokken bij de dialoog die hierrond werd opgezet en zorgde voor contextualisering vanuit immaterieel erfgoedperspectief.

"Volgens Unia is er - zeker binnen de zeer specifieke context van carnaval - niet bewust aangezet tot haat, discriminatie of geweld tegenover joden. (...) Maar dit rapport is meer dan een juridische analyse. We willen niet voorbijgaan aan een bredere discussie: hoe kunnen we oude volksgebruiken doen passen in onze hedendaagse superdiverse samenleving? Als dat lukt, krijgen we volksfeesten waar iedereen telt", zegt Unia-directeur Els Keytsman.

"En laat dat ook net de geest zijn van de UNESCO 2003 Conventie, die Werkplaats immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel uitdraagt", aldus Jorijn Neyrinck, coördinator Werkplaats immaterieel erfgoed en lid Vlaamse Unesco commissie.

 

Het nieuwe rapport wordt onder meer aan UNESCO bezorgd.
Lees het als eerste hier