Inspiratie voor het (budgetvriendelijk) organiseren erfgoedactiviteiten

Hoe kan je met een minimum aan mogelijkheden een maximum effect bereiken met je erfgoedactiviteit? Want dat willen we allemaal! In deze vorming reiken we ideeën aan hoe je met een beperkt budget toch een tentoonstelling kan organiseren. Maar we denken ook veel verder dan dat: welke andere soorten activiteiten kan je nog organiseren? Want die denkoefening is vooral interessant voor wie ook eens een ander/nieuw publiek wil bereiken. In deze vorming werken we aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, én aan de hand van plannen en ideeën van de deelnemers aan deze vorming.

Lesgevers

Hildegarde Van Genechten is adviseur participatie en educatie bij FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Zij legt zich in het bijzonder toe op publiekswerking van erfgoedorganisaties voor onder meer scholen, families, en kinderen en jongeren in de vrije tijd; en verdiept zich graag in processen van cocreatie en methodieken die het publiek op een actieve en interactieve manier kunnen betrekken.

Monique Verelst is adviseur musea en museografie bij FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Ze is er o.a. aanspreekpunt voor vragen rond museografie of scenografie van vaste of tijdelijke collectiepresentaties en hoe deze producties te verduurzamen.

Waar en wanneer?

Het gaat over dezelfde sessie die op verschillende locaties wordt aangeboden en dit telkens op een avond van 19u tot 21u30 op volgende data en locaties:

  • Donderdag 30 november 2023 – Industriemuseum in Gent (Zaal Kazim, Minnemeers 10, 9000 Gent).
  • Dinsdag 5 december 2023 – Museum Den Ast, Meiboom 16, 1500 Halle
    i.s.m. Zender als lokale partner
  • Donderdag 25 januari 2024 –  Predikherenbibliotheek in Mechelen (Zaal Hannah Arendt, Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen)
    i.s.m. Erfgoedcel Mechelen als lokale partner

Prijs

Het inschrijvingsgeld per vormingsavond bedraagt 5 euro voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 15 euro. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?

Contacteer Daphné Maes via daphne.maes@histories.be.

Doelgroep

Verenigingen en vrijwilligers die activiteiten organiseren voor erfgoedevenementen.

Organisatie en partners

Deze vormingsavonden zijn een organisatie van Erfgoed in de praktijk. Dit is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Open Kerken en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis, …) organiseren deze partners al een aantal jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via het inschrijvingsformulier. Tijdens (of na) de vorming ontvang je cursusmateriaal. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden

Schrijf je in via dit inschrijvingsformulier.