Antwerps dialect

Het Antwerps dialect is een bron van trots voor Antwerpenaren, ‘het moet klinken maar mag ni blinken’. Het dialect is een slag rond uw oren, een citroen op oewe smoel, een peer tegen ewe appel. Die beeldspraak maakt het Antwerps uniek. Dat en het feit dat het een wereldtaal is natuurlijk!

Typerende Antwerpse klanken zijn de korte a klanken: agge - ast - asset.  Korte e klanken: edde -eddet- ela en de fameuze oe natuurlijk : oep oewe smoel, oep oe bakkes, oeige toe, … De H die slikken wij in. T'is Antwaareps andsje ipv handje. Oa zeggen wij in de plaats van aa: t'is woar, moar, doar, …

Uniek aan de zinsbouw zijn de korte zinnen. Lange ‘Antwaarepse’ zinnen gaat ge in de beeldspraak niet direct tegen komen, in het geschreven dialect dan weer wel en dat is dan vooral om het dialect te overdrijven.

Het Antwerps is ook een toeristische attractie! Als Antwerps dialectgids, gids ik in de stad Antwerpen wandelingen in diverse thema's, doch steeds in het Antwerps dialect. Ook geef ik een workshop "Antwaareps", waarin we de beeldspraak van deze wereldtaal verder bekijken, onderzoeken en praktiseren. Op deze manier maak ik het dialect bekender en zorg ik ervoor dat het leeft. Neem vrijblijvend een kijkje op www.meloudeurtstad.be.