De Mariale kinderprocessie in het begijnhof van Lier

Elk jaar op de zondag na Sacramentsdag gaat in het Lierse begijnhof de Mariale kinderprocessie uit. Het is een processie waarin Onze-Lieve-Vrouw centraal staat en waarin heel wat kinderen meelopen.

Figuranten beelden de heilige Begga, Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Gummarus uit. Zij worden begeleid door kinderen die de rol opnemen van strooierkes – ze strooien bloemblaadjes uit hun mandjes, of van bernadetjes – genoemd naar de heilige verklaarde Bernadette Soubirous, engeltjes naast Onze-Lieve-Vrouw, of pages naast Sint-Gummarus.

Het reliekschrijn van de heilige Margarita en het Mariabeeld uit de Begijnhofkerk, beelden uit de Sint-Gummaruskerk en de kerken van naburige parochies worden meegedragen. Verder tooien processievaandels met de uitbeelding van de heilige Margarita, van Onze-Lieve-Vrouw en van het leven van Sint-Jozef de optocht. De priester sluit de processie af. Onder een baldakijn houdt hij de monstrans vast met het Heilig Sacrament.

De processie eindigt in de Begijnhofkerk waar de priester het Heilig Sacrament zegent onder gezang van het Gregoriaans koor. Nadien trakteren de Moedige Bootvissers alle deelnemers op gebakken haring en kunnen de kinderen een boottochtje maken op de Binnennete.

Concreet ziet de samenstelling van de processie er als volgt uit (in volgorde):

• Drie misdienaars met kruis en kaarsen
  • Koninklijke harmonie Leo XIII
  • de Lierse Keersters
  • Strooierkes (kinderen die bloemblaadjes strooien)
  • Drager met doorboord hart van Jezus, twee begeleiders
  • Twee dragers met het vaandel van heilige Margarita
  • Bernadetjes (kinderen)
  • Engeltjes (kinderen)
  • Heilige Begga met drie eredames
  • Zes dragers met het schrijn van heilige Margarita
  • Doedelzakspelers
  • Twee dragers met het vaandel van Onze-Lieve-Vrouw
  • Onze-Lieve-Vrouw met drie kinderen
  • Vier dragers met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw uit de Begijnhofkerk
  • Dragers met Onze-Lieve-Vrouwebeelden uit andere parochiekerken
  • Kindje Jezus van Praag (kind)
  • Heilige Gummarus met drie pages
  • Vier begijnen
  • Gregoriaans koor
  • Twee misdienaars met bellen
  • Twee misdienaars met wierrook
  • Vier dragers met baldakijn waaronder de priester stapt met het Heilig Sacrament
  • Leden van de kerkfabriek
  • Schepencollege
  • Bewoners van het begijnhof

Voorbereidingen
Enkele maanden voor de processie start d’Amandelboon, de bewonersvereniging van het begijnhof, met de voorbereidingen. Ze vragen de nodige vergunningen aan, contacteren alle deelnemers en plannen de pasdagen voor de kinderen in. De vaandels in de kerk worden opgesteld, het reliekschrijn klaargezet en het Mariabeeld krijgt haar processiekledij.

Route
Na de eucharistieviering van 10u stellen alle deelnemers zich op in de Margaretastraat voor de Begijnhofkerk. Rond 11.30u vertrekt de processie. De route loopt door de Pompstraat, Grachtkant, Bodegemstraat, Symforosastraat, Margaretastraat, vest, Begijnhofstraat, Zimmerplein, Schapenkoppenstraat, Wezenstraat, Margaretastraat, tot in de Begijnhofkerk. Bij minder goed weer wordt de route ingekort: Pompstraat, Grachtkant, Bodegemstraat, Symforosastraat, Margaretastraat, Begijnhofkerk. Als het hard regent, maakt de processie een rondgang in de kerk.

Lier
Lier kent een rijke processietraditie. In de dertiende eeuw voert de katholieke kerk Sacramentsdag in als feest om de aanwezigheid van Christus in het Heilig Sacrament te vieren. Het draagt de betekenis uit van wat op Witte Donderdag gebeurt: het laatste avondmaal en de instelling van de eucharistie. Omdat het in de Goede Week niet gepast is dit uitbundig te vieren, richt de kerk hiervoor een nieuwe feestdag in, Sacramentsdag. In Lier valt dit samen met de Lier kermis, een feestperiode die al langer bestaat om de kerkwijding van de Sint-Janskerk (de voorloper van de Sint-Gummaruskerk) te vieren. Ook de processie met de Gummarusrelieken gaat dan uit. Eind 15de eeuw verschuift de Sint-Gummarusprocessie naar oktober. Rond Sacramentsdag blijft een processie bestaan die zal uitgroeien tot Mariale kinderprocessie. Op schilderijen uit de eerste helft van de 20ste eeuw staat de processie afgebeeld met kinderen in communiekledij. Vermoedelijk na WOII is dit geëvolueerd naar personages als bernadetjes en engeltjes.