Driekoningenfeest Zingem

Op 6 januari of dertien dagen na Kerstmis wordt Dertiendag gevierd, beter gekend als Driekoningen. Driekoningen is van oorsprong een christelijke feestdag, waarbij herdacht wordt dat de drie wijzen uit het Oosten, na het volgen van een heldere ster, aankwamen in Bethlehem om er de pasgeboren Jezus te begroeten.
 
Eén van de meest gekende tradities verbonden aan Driekoningen is ongetwijfeld het driekoningenzingen, waarbij kinderen zich verkleden en van deur tot deur gaan zingen voor snoep en wat centjes. Deze traditie is in de gemeente Zingem nog steeds actueel.
 
'Drie koningen, drie koningen, geef mij ne nieuwe hoed,
mijn ouden is versleten, mijn moeder mag 't nie weten,
mijn vader heeft het geld op de rooster geteld.'
 
Het driekoningenfeest wordt in Zingem traditiegetrouw ook door volwassenen uitgebreid gevierd. Onherkenbaar vermomd gaan de feestvierders van café tot café en van feestzaal tot feestzaal. Om en rond de kerktoren doet men lekker gek en haalt men grappen uit met andere ‘zotten’ en toeschouwers. Het is de bedoeling om zolang mogelijk onherkenbaar te blijven. Aan de andere ‘zot’ of toeschouwer is het raden wie er achter het masker en de vervormde ‘piepstemmetjes’ schuilgaat. Bij uitzonderingen wordt er aangebeld bij de inwoners (vooral kennissen) die hun huis openstellen voor de 'zotten' en elke bezoeker een drankje aanbieden. Het is ook voor hen het spel en de bedoeling om te raden met welke kennis of familielid ze te maken hebben. In vele gevallen worden, wanneer de maskers afvallen, nog nieuwsjaarwensen aan elkaar uitgewisseld en goed gelachen met de grappen die werden uitgehaald.
 
Het driekoningenfeest vindt plaats in het centrum van Zingem. De datum valt in het eerste of tweede weekend van januari.