Handgeschept en handgegoten papier maken

Handgeschept en handgegoten papier bestaat in verschillende formaten en kleuren. Dit papier heeft op zichzelf een bijzondere schoonheid en is geschikt als drager van tekeningen, drukwerk en schilderijen.

In ons papieratelier gaan we als volgt te werk:
allerlei papier, zoals papierrestjes, theezakjes, cadeaupapier,...wordt verzameld en in kleine snippertjes gescheurd. Dit is een leuk werkje voor medewerkers die een rustig, simpel en repetitief taakje zoeken.
De snippers gaan in een emmer, er wordt water bijgevoegd en dit mengsel wordt gemixt. Soms voegen we additieven (bv. bloemrestjes) toe.
Op onze scheptafel staat een bad met water. Hierin doen we wat van onze ’pulp’. Het is altijd even zoeken of het te weinig, teveel of net gepast is. Voor het scheppen moet het badje omgeroerd worden.
Twee medewerkers ‘scheppen’ velletjes papier, wat wel wat samenwerking vereist.
Deze worden neergelegd op een doek, in vakjargon zeggen we: ‘gekoetst’.
Doeken en dweilen nemen het overtollige water op. 
Wanneer er een stapeltje klaar is wordt dit onder de pers geperst. Daarna worden de doeken met velletjes papier opgehangen op het droogrek. Eens droog worden ze voorzichtig van de doeken gehaald en nogmaals geperst.

Papier om weg te gooien…. het papieratelier maakt er nieuw papier van!!!

Bij papieratelier van Emiliani vzw, een voorziening voor mensen met een mentale beperking in Lokeren, maken we papier op ambachtelijke wijze. Iedere medewerker die komt werken vindt op basis van zijn eigen interesses, verlangens en mogelijkheden een eigen plaats in het atelier. Samen met hen gaan we op zoek naar andere dingen die we met dit papier kunnen maken, zoals wenskaarten -waarvoor de begeleiding de enveloppen plooit- of fotoboeken, cadeauverpakkingen etc. Dit vereist heel wat precisie en het gebruik van verschillende technieken.
Het is bovendien heel gezellig om samen aan tafel te tekenen, te prikken of te naaien.

Ben je nieuwsgierig geworden…? kom gerust een kijkje nemen.

Papier scheppen | © Emiliani vzw