Internationale iftar

Ramadan is de negende maand van de Islamitische maankalender, de heilige maand van inkeer en van vasten tussen zonsopgang en zonsondergang. Tijdens de Ramadan wordt bij zonsondergang de vasten verbroken tijdens een iftar, een maaltijd in familie of grotere groep. Dit gebeurt na het 'adhaan' of oproep tot gebed.

Het breken van de vasten kan gebeuren op verschillende manieren. Traditioneel wordt de vasten gebroken met een oneven aantal dadels en een glas melk. Hierna verricht men het 'maghrib' (avondgebed) en later het 'tarawih'-gebed. Achter het gebed nuttigt men de iftarmaaltijd die verschillend kan zijn naargelang de achtergrond van de gelovige.

Ook vanuit het verenigingsleven worden verschillende iftars georganiseerd. Die staan open voor iedereen en werden doorheen de tijd meer en meer interculturele avonden.

Het iftar-concept blijft evolueren. Sinds 2015 organiseert VOEM vzw bijvoorbeeld de  'internationale iftar'. Dat is een smakelijke iftar-maaltijd op een bijzondere plaats gekoppeld aan een innovatief sociaal-cultureel programma in samenwerking met lidverenigingen en partners. De iftar-maaltijden worden vaak verzorgd door Veggie = Halal.