Kalligraffiti: een ontmoeting tussen kalligrafie en graffiti

Kalligrafie is de kunst van het schoonschrift. Het wordt beschouwd als de hoogste kunstvorm van het schoonschrift in, onder andere Noord- Afrika en het Midden- Oosten. Kalligrafie zou zijn oorsprong hebben in Oost-Azië. Arabische Kalligrafie, die tegenwoordig misschien het bekendste is, ontwikkelde zich oorspronkelijk vooral in relatie tot de koran.

De klassieke Arabische kalligrafie omhelst 5 cursieve stijlen. Het traditionele instrument is de ‘qalam’, een pen gemaakt uit gedroogd riet. Ook een pen met metalen punt en andere attributen worden gebruikt.

Kalligraffiti is ontstaan uit een ontmoeting tussen kalligrafie en graffiti. Het is het samenbrengen en eren van de structuur en rijke traditie van kalligrafie en de chaotische kracht, en maatschappijkritische invalshoek van graffiti.

In 2017 startten VOEM en graffitikunstenaar Dema een platform voor kalligraffiti, 'Beyond The Lines', op. Het collectief creëert murals en organiseert exposities, talks en workshops. Daarvoor werden al internationale artiesten uitgenodigd zoals Belal Khaled en MeenOne.

Kalligraffiti | © vzw VOEM