Leonardusprocessie Sint-Lenaarts

De Leonardusprocessie in Sint-Lenaarts gaat jaarlijks uit op Pinkstermaandag en dit al sinds 1495. Elk jaar lopen er ongeveer vijfhonderd deelnemers in verschillende groepen, waaronder een groot aantal kinderen en jongeren en komen er duizenden toeschouwers op af. De processie bestaat uit drie grote delen. Het eerste deel beeldt de vererering van de Heilige Leonardus uit, het tweede deel de verering van Onze-Lieve Vrouw en een derde deel verwijst naar de eucharistie. Deze verering wordt ondersteund door het ronddragen van eeuwenoude vaandels en beelden, die doorheen het jaar in de prachtige Leonarduskerk van Sint-Lenaarts te bewonderen zijn. De processie is het sluitstuk van de jaarlijkse pinksterkermis in Sint-Lenaarts en brengt traditioneel de lokale gemeenschap samen. Na de processie wordt er verder gevierd door een bezoekje aan de feestmarkt, de vele kermiskramen of de volle terrassen die de straten van Sint-Lenaarts die dag vullen.