Stan Ockers Classic Borsbeek

De Stan Ockers Classic is een jaarlijkse wielerwedstrijd die traditioneel op Pinkstermaandag wordt georganiseerd. De wedstrijd valt samen met de jaarmarkt in Borsbeek en is ook nauw met het verlengde kermisweekend verbonden.

Vzw het vliegend wiel organiseert de wedstrijd sinds 1963 en trekt elk jaar veel volk, hij heeft echter pas sinds 2011 de huidige naam. De wedstrijd is genoemd naar Stan Ockers, een wielrenner die in de jaren 50 onder andere wereldkampioen werd op de baan. Hij stierf echter na een val tijdens een wedstrijd, één jaar later.

Naast een volksfeest heeft de classic nog andere functies. De Stan Ockers Classic is een criterium, een wielerwedstrijd die vaak uit korte, plaatselijke ronden bestaat - ook wel 'kermiskoers' genoemd- en dient voor elite en beloften met en zonder contract als provinciaal kampioenschap.