Strandbloemen maken van crêpepapier

De traditie van het maken en verkopen van strandbloemen uit crêpepapier is uniek voor België. De oorsprong is niet meteen duidelijk, maar men vermoedt dat in de jaren ‘20 er papieren bloemen werden gemaakt om interieurs en kerken op te fleuren. Ook tijdens de bloemencorso’s (stoeten) werden er ipv. echte bloemen, crêpe bloemen gebruikt. Op een of andere manier is het bloemetjes maken op het strand terecht gekomen.

Iedere zomer langs de Belgische kust zie je kinderen 'winkeltjes' opzetten met bloemen die ze zelf hebben gemaakt, met of zonder hulp van volwassenen. De bedoeling van dit kleurrijk gegeven is verkopen aan de voorbijgangers, met schelpjes als betaalmiddel. Zo leren de kinderen afdingen en onderhandelen. Het brengt ook kinderen met verschillende achtergronden samen.

Hoe mooier de bloem, hoe meer schelpjes. Er wordt betaald met poignéés, 1 poignéé is in het Frans een handje vol. De schelpensoort is afhankelijk van het soort schelpen dat aanspoelt aan de locale kustlijn. Zoals bijvoorbeeld in Knokke wordt er betaald met zaagjes.

Crêpe bloemetjes maken is niet alleen een creatief, kleurrijk en tactiel spel, het heeft ook een sociaal en leerrijk aspect.
 Het brengt generaties samen: mama, papa, oma, opa … kunnen samen iets creëren met kun kids of kleinkinderen op het strand of thuis.

De meeste en zeker de oudere kustbewoners kennen deze traditie, het brengt hen terug naar hun eigen kindertijd op het strand, doet hen denken aan hun zelf gegraven schelpenwinkeltje met bloemetjes, tussen de geuren van zonnecrèmes en ijsjes.
Leuke flashbacks en pure nostalgie.

Strandbloemen verkopen op het strand is in 2021 opgenomen in Inventaris Vlaanderen.

Ik wil de traditie van ‘crêpe strandbloemen maken’ in ere houden, dit door de kennis van het maken door te geven. Het is iets uniek, interactief en levendig. Deze traditie bestaat 100 jaar, maar is minder populair aan het worden, daarom werk ik mee aan een wederopleving van het creëeren van strandbloemen aan de kust.
Dat doe ik door het geven van workshops en het participeren in andere projecten, zoals het organiseren van wedstrijden rond de mooiste strandbloemenwinkel, het maken van een bloementapijt of van strandpoppetjes, het versieren van fietsen, kledij, haartooi, tiara’s etc. met strandbloemen.

Mini workshop - Crêpepapieren strandbloemen maken
Je krijgt uitleg over de materialen en een duidelijke werkwijze om een mooie bloem te maken, alsook een woordje uitleg over de geschiedenis van dit tactiel, kleurrijk, creatief en leuk spel. Op het eind van de workshop ga je naar huis met je eigen gemaakte bloemen, een handleiding en inspiratie om zelf verder aan de slag te gaan.
Doelgroep: Kids en grote kids van 6 tot en met ...met oma opa, mama, papa ea.