Zinneke Parade

Ons land kent een grote traditie van parades, processies en stoeten, maar Zinneke Parade bestaat nergens anders dan hier in Brussel. Twintig jaar van weven aan samenwerkingen en artistieke creaties resulteerden - anno 2021 - reeds in tien uitbundige Brusselse parades. Tien grote vieringen van het Brusselse kosmopolitisme.

... Om de twee jaar, op een zaterdag in mei, gedurende twee uur in het centrum van Brussel! Alle neuzen in dezelfde richting, de ogen sprankelend, pupillen wijd van emotie, oren open, een brede glimlach...

De Parade viert lange maanden van werk in de werkplaats. Een twintigtal verschillende voorstellingen (Zinnodes) volgen elkaar op voor 30.000 toeschouwers die zich verbazen over de vele verrassingen en emoties die ze met elkaar delen. De zinnodes bieden een krachtige boodschap aan hun stad: ‘Onze verschillen zijn onze kracht!’

De laatste jaren hebben tussen 1500 en 2000 deelnemers deelgenomen. Het project is hoofdzakelijk in Brussel gevestigd, maar verschillende Zinnodes (groepen van mensen, deelnemers, organisatoren, kunstenaars verenigd rond een gemeenschappelijk project) omvatten ook partners uit Vlaanderen, Wallonië en soms zelfs internationaal. Deelname aan de Zinneke Parade staat open voor iedereen vanaf negen jaar.

De artistieke teams zijn hoofdzakelijk belast met de begeleiding van de Zinnode-ateliers en het mede-ontwikkelen van artistieke projecten rond het thema van de lopende biënnale. Thema’s waren bijvoorbeeld ‘Trompe l'OEil / Gezichtsbedrogl’, ‘ Aux Loups ! Wolven !', 'Illegaal', 'Fragiel', 'Verleiding', enzovoort.

Elke workshop biedt een andere artistieke discipline (theater, beweging, kostuum, muziek, enz.) en wordt geleid door een professionele kunstenaar.

De ateliers kunnen beschouwd worden als het hart van Zinneke, want het is vooral daar waar de ontmoetingen tussen deelnemers, kunstenaars en verenigingen plaatsvinden via momenten van collectieve en participatieve creatie. Deze workshops staan open voor alle Brusselaars die eraan wensen deel te nemen en vinden plaats in de huizen van verenigingen die bereid zijn deze te ontvangen, alsook in het productiecentrum van Zinneke, aan het Masuiplein 13 te 1000 Brussel. Elk jaar worden tussen 100 en 150 workshops gehouden.

De partners die deelnemen aan een Zinneke Parade worden uitgenodigd om het kader van het gezamenlijke project te gebruiken als een nuttige hefboom voor de ontwikkeling en de verwezenlijking van een aantal doelstellingen die eigen zijn aan hun vereniging.
Concreet betekent dit het opzetten van artistieke workshops die relevant zijn en aangepast aan de behoeften en verlangens van de deelnemers. Zo zullen wij bijvoorbeeld het schema voor scholen aanpassen door de voorkeur te geven aan workshops tijdens de schooluren en die zich aanpassen aan een relevant pedagogisch traject. Deze workshops zijn bedoeld om te verrijken en te emanciperen.

Doorheen de jaren hebben sommige deelnemers zich ontwikkeld tot experts in een aangeleerde discipline, wat hen in staat stelde om op hun beurt autonome en onafhankelijke projecten op te zetten (Fanfakids, Bx-Flow, Brussels Bayou Orchestra, enz.). Zo zorgt Zinneke Parade niet alleen voor meer sociale cohesie, maar ook voor transmissie van disciplines!