DE STEMBAND

Register van Inspirerende Voorbeelden

De Stemband is een Gents kinderkoor dat jonge kinderen warm maakt om traditionele volksliederen te zingen in hun streektaal. Zo raken de kinderen betrokken bij immaterieel erfgoed. Daarom werd De Stemband genomineerd voor het Register van inspirerende voorbeelden voor het borgen van immaterieel erfgoed, en door de Vlaamse minister van Cultuur voor drie jaar op het Register geplaatst.

Wat & Hoe

De Stemband is een kinderkoor uit Gent dat sinds 2015 repeteert en optreedt. Op het repertoire staan Gentse volksliedjes. De grote klassiekers – In mijn stroatje zijn ’t allemaal komeren, Rosalie, ’t vliegerke, … – worden gezongen naast nieuwe liedjes die voor het koor geschreven worden. Gents dialect kunnen spreken is geen vereist, want dat leren de kinderen onder de bezielende leiding van volkszanger Wim Claeys. De stemband stond al op de affiche van verschillende festivals en bracht in 2018 een eigen CD uit. 

De Stemband enthousiasmeert kinderen om volksliederen, die van generatie op generatie worden doorgegeven, te zingen in hun eigen dialect. Op die manier betrekt de Stemband kinderen bij immaterieel erfgoed. 

Waarin zit volgens u de kracht van uw initiatieven?

Het doorgeven en aanleren van de traditionele Gentse liederenschat zorgt voor meer cohesie in de stad. Iedereen die meezingt kan zich Gentenaar voelen, van waar ook ter wereld je afkomstig bent. 

Voor mij persoonlijk is het ongedwongen, zelfs onnozele contact met de kinderen een grote meerwaarde. Ik kan het kind in mezelf loslaten en tegelijkertijd de groep leiden én op de muzikale kwaliteit letten. 

Wat is uw gouden raad voor anderen?

Mensen die willen starten met een dergelijk koor doen er goed aan een ‘spin in het web’ te hebben; iemand die zich het aanleren en repeteren van de liederen aantrekt om de muzikale lat zo hoog mogelijk te leggen bij de optredens. 

Ikzelf leg heel weinig nadruk op het feit dat we in het dialect zingen. Geen enkel kind spreekt nog het dialect waarin de liedjes geschreven zijn, dus ik leer ze de woorden uiteraard correct uitspreken, maar de nadruk ligt op de liedjes en niet op het dialect. Hoe minder kinderen zich bewust zijn van het feit dat ze iets speciaals doen, hoe authentieker het lied klinkt. 

Onderneemt u nog andere acties waar u trots op bent? Of heeft u plannen voor andere acties waar u naar uit kijkt?

Jazeker, tijdens de Gentse Feesten organiseer ik de Crochet, dat is een traditionele talentenjacht waar iedereen mag aan deelnemen, zonder preselectie. Ik ben ook cabaretier en speel elk jaar een jaaroverzicht tijdens de Gentse Feesten. Daarna ga ik er in het najaar mee op tournee. Ik speel ook in TREF, een avant-garde folkband die in het najaar ’24 een nieuwe show voorstelt. Ik ben freelance songschrijver, och te veel om allemaal op te noemen. 

Wim Claeys, oprichter van de Stemband.  

Meer weten:
Contact:

wimc@skynet.be

Voorbeeldacties: zo geven mensen immaterieel erfgoed toekomst