Leeslijst: Immaterieel-erfgoedpraktijken in de kijker

In 2020 verzorgde Werkplaats immaterieel erfgoed een rubriek in het tweemaandelijkse tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV). Telkens plaatsten we, samen met auteur Tine Van de Vel, hierin diverse immaterieel-erfgoedpraktijken in de spotlight.

Duik hieronder mee in de wereld van:

De vier Aymonszonen

Het Ros Beiaard en de vier Heemskinderen zijn alom bekend. Maar wat gebeurt er na de selectie van de Heemskinderen? Hoe word je een Heemskind en wat moet je daar allemaal voor leren? Dat kom je in dit artikel te weten!

Día de los Muertos 

Naar aanleiding van het 'Intangible Cultural Heritage and Museums' (IMP) project, zoomen we in op musea die evolueren naar ontmoetingsplaatsen en die experimenteren met wat ze kunnen bijdragen aan het borgen van immaterieel erfgoed. We focussen op een concrete case: de samenwerking van het MAS (Museum aan de Stroom) met MAP (Mestizo Art Platform), de initiatiefnemers van het Mexicaanse herdenkingsfeest voor de doden op 'Día de los Muertos'. Je leest er hier alles over!

De botanicus en koffiekenner

Naar aanleiding van het project 'Koffiestories' – waarbij Centrum Agrarische Geschiedenis en Werkplaats immaterieel erfgoed koffie in de kijker zetten – gaan we na welke kennis en vaardigheden bij het beroep van botanicus horen. Wat doet zo'n plantkundige eigenlijk? Dr. Piet Stoffelen van Plantentuin Meise is gespecialiseerd in koffie en legt het ons uit.

Deed je genoeg plantenkennis op? Verdiep je dan in een lekker kopje Syrische koffie. Saddam Shkair vertelt je verderop in het artikel wat daar zo speciaal aan is. Lees het volledige artikel hier!

De valkerij

Om in topvorm te komen, heeft een valk veel oefening nodig. De valkenier werkt dan ook intensief met de roofvogel samen. Meer weten? Lees het artikel hier online! 

De skateboardcultuur

Skateboarden is uitgegroeid tot een wereldwijde en olympisch erkende discipline. Het is echter meer dan een sport alleen. Dat blijkt uit de vele cultuuruitingen die errond zijn ontstaan. Zo zijn bepaalde muziek- en kledingstijlen, en artistieke richtingen als fotografie, video en street art onlosmakelijk verbonden met de skateboardscene. Youssef Abaoud is hij de bezieler van het Brusselse skatepark Byrrrh & Skate in Studio City Gate, Anderlecht. In dit artikel vertelt hij over zijn passie.

Het begrip immaterieel erfgoed

Zit je nog met vragen over wat immaterieel erfgoed nu precies inhoudt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Dit artikel schetst de immaterieel-erfgoedwerking en laat een grote verscheidenheid aan praktijken aan bod komen. Je ontdekt het antwoord op je vragen hier. 

Voorbeeldacties: zo geven mensen immaterieel erfgoed toekomst