Glasblazen Leren Leren

Frederik Rombach en Jeffe van Holle leerden elkaar kennen via de Blikfabriek in Antwerpen; een sociaal huis en innovatieve broedplek waar verschillende creatieve makers en organisaties een onderdak hebben. Frederik heeft er zijn eigen studio Rombachs Glass waar hij als glasblazer werkt met afvalglas. Ook GeWild is er gevestigd. Dat is Jeffes design studio voor interactieve events, co-creaties en strategieën.

Jeff heeft een liefde voor educatie, recyclage en duurzaamheid. Frederik deelt die passies en dat uit zich in zijn glaskunst. Geboeid door Frederiks werk, kreeg Jeffe interesse in het ambacht van het glasblazen. Daarom gaat hij vanaf januari 2023 in de leer bij Frederik.

Frederik is de ideale leermeester. Als glasblazer geniet hij veel aanzien. Hij won prijzen en geeft onder meer les aan de universiteit van Wroclow in Polen. Hij is een pionier in het ecologisch werken met glas en gelooft sterk in kennisdeling. In zijn studio organiseert hij geregeld demonstraties en workshops voor studenten, particulieren en bedrijven.

Op 2 jaar tijd kan Frederik van Jeffe een vaardige glasblazer maken.  Glas plukken, vormen, knippen, blazen, rekken, en sculpturen; dat alles komt aan bod in hun meester-leerlingtraject. Samen gaan ze ook op zoek naar mogelijkheden om het ambacht artistiek en educatief in te zetten. Jeffes affiniteit met educatie vormt daarbij een meerwaarde. Beide heren willen een breed publiek laten kennismaken met het duurzaam werken met glas. Met originele leeractiviteiten hopen ze een nieuwe generatie warm te maken voor het glasblazersvak. Jeffe leert dus meer dan alleen glasblazen. Hij leert ook het vakmanschap doorgeven.

Looptijd traject

2 januari 2023 - 29 december 2024

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek