Overdragen van kennis over instrumentenbouw, stemming en toepassing van klassieke retorische principes en de invloed hiervan op de praxis van de uitvoerend klavierspeler

Pieter-Jan Verhoyen is een pianist, klavecinist en fortepianist met een voorliefde voor het historische klavierspel. Pieter-Jan wil graag zijn kennis van klassieke retorische principes in muziek, historische instrumentenbouw en stemming van klavierinstrumenten uit verschillende tijdsperiodes uitbreiden. Daarvoor doet hij beroep op Jos Van Immerseel.

Als klavierspeler, dirigent, verzamelaar van historische klavieren, onderzoeker en docent is Jos een autoriteit binnen de klassieke-muziekwereld. Hij is een pionier van de historische uitvoeringspraktijk in Vlaanderen. Zijn expertise in het bespelen van historische klavecimbels en piano’s is van onschatbare waarde. Dat maakt hem de gedroomde leermeester voor Pieter-Jan. Jos weet als geen ander hoe hij de retorische principes moet toepassen om zijn muziekvoorstelling overtuigender te maken. Dat vakmanschap wil Pieter-Jan van hem leren in een meester-leerlingtraject dat start in januari 2023 en 18 maanden duurt.

Naast de retorische principes zijn er nog aspecten die de bespeler van historische instrumenten moet beheersen. Zo is de stemming van een instrument zeer belangrijk. Met de hulp van zijn leermeester verdiept Pieter-Jan zich in de historische en actuele stemmingen en hun praktische toepassingen, want die hebben een grote impact op de muzikale uitvoering. Ook de bouw van historische instrumenten vertelt een verhaal dat de klavierspeler inzicht geeft in de muziek. Daarom gaan Pieter-Jan en Jos samen op bezoek bij verschillende prominente instrumentenbouwers.

Pieter-Jan wil het opgedane vakmanschap gebruiken om zijn eigen concerten naar een hoger niveau te tillen. Tijdens zijn leertraject worden er verschillende muziekvoorstellingen georganiseerd die hem de kans geven om zijn opgedane kennis en kunde te delen met een publiek.

Looptijd traject

1 januari 2023 - 1 april 2024

Domein

Muziek en podiumkunsten, Ambacht, vakmanschap en techniek