Recuperatie van afvalmaterialen met een doorstart naar hedendaags functioneel design in het ambacht van messenmaker

Sinds zijn kindertijd is Antoine Van Loocke gepassioneerd door alles dat met messen te maken heeft. Als autodidact leerde Antoine zichzelf messen smeden. Hij ontwikkelde zijn eigen methodes en technieken en bedacht een uniek concept; het verwerken van afval tot duurzame messen. Gerecupereerde materialen zoals zilverafval, verroest staal, verrot hout en kippenbotten schenkt hij een tweede leven. Hij maakt er unieke ambachtelijke objecten van die zowel esthetisch als functioneel zijn. Antoines ecologisch verantwoorde creaties vinden niet alleen hun weg naar sterrenrestaurants maar ook naar kunstgalerijen en designmusea. De kennis en kunde die hij in ruim 20 jaar tijd wist op te bouwen, wil de messenmaker nu doorgeven aan Valerie Slabbinck en Ralph Van Hoomissen.

Valerie is een notarieel medewerkster die zich in haar vrije tijd verdiept in ambachten en kunst. In het deeltijds kunstonderwijs volgde ze tekenen en beeldhouwen. Ze leerde ook bronsgieten en keramiek maken. Valerie wil niet alleen het messen maken volledig onder de knie krijgen. Ze heeft de ambitie om nieuwe vormgevingen te ontwikkelen voor keramische mesheften.

Ralph is als architect gespecialiseerd in ecologische en energieneutrale architectuur. Hij volgde een postgraduaat keramiek en werkt nu als productdesigner van keramische producten zoals gevelstenen en dakpannen. Hij geeft ook workshops over circulair bouwen aan ontwerpers en architecten. Ralph heeft een enorme bewondering voor het vakmanschap van Antoine en diens milieuvriendelijke manier van werken. Het is Ralphs droom om professioneel messensmid te worden. Hij heeft de ambitie om het atelier van Antoine over te nemen wanneer die laatste met pensioen gaat.

Looptijd traject

1 januari 2023 - 31 december 2023

Domein

Ambacht, vakmanschap en techniek