Wild weven: Een lerend netwerk van mandenvlechters met wilde planten in Vlaanderen opbouwen.

Wild weven is een eeuwenoude ambacht waarbij mandenvlechters met wilde planten creatieve meesterwerken maken. Wild weven heeft zowel een artistieke, als een erfgoedwaarde en draagt bij tot een duurzame verbinding met de natuur.

Ga naar blog

Joelle Laes en Anke Desender zijn enthousiaste medewerkers van Natuuracademie. Twee jaar lang gaan zij in de leer bij meester Valerie Vanderstraeten. Beide leerlingen delen een diepe passie voor ambachtelijk werk en het behoud van traditionele vaardigheden. Alle twee hebben ze een sterke band met de natuur. Wild weven stelt hen in staat om op een ecologisch verantwoorde manier materialen te gebruiken. Allebei zien ze wild weven als levend erfgoed dat bewaard en doorgegeven moet worden.

Valerie is een ervaren mandenvlechtster die haar vakmanschap graag wil delen. Valerie beschikt over uitgebreide kennis en vaardigheden in het vlechten met wilde planten. Haar expertise strekt zich uit over verschillende technieken, van spiraalbinden tot twining en het gebruik van diverse plantenmaterialen.

Onder het toeziend oog van Valerie zetten Joelle en Anke zich in om het ambacht onder de knie te krijgen. Ze willen ook bijdragen aan het behoud van traditionele vaardigheden, de band met de natuur versterken en een gemeenschap van mandenvlechters en natuurbeheerders opbouwen. Ze onderzoeken de geschiedenis, leren over planten en technieken, en ontdekken duurzame oogstmethoden. Ze gaan ook op bezoek bij ambachtslieden in binnen- en buitenland.

 

Looptijd traject

8 januari 2024 - 8 december 2025

Domein

Natuur en landbouw, Ambacht, vakmanschap en techniek

Meester

  • Vander Straeten Valerie

Leerling(en)

  • Joëlle Laes
  • Anke Desender