Psychisch welzijn en immaterieel erfgoed: snijdend houtdraaien

21 juni 2023

Werkplaats immaterieel erfgoed verkent de relatie tussen psychisch welzijn en immaterieel erfgoed. Je leest erover in het tijdschrift Psyche van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid. Deze zevende editie focust zich op het ambacht van het snijdend houtdraaien

Snijdend houtdraaien, een oude techniek voor het maken van houten voorwerpen met behulp van een draaibank en beitels, vraagt om bezig te zijn in het hier en nu. Houtdraaiers Robert en Jimmy vertellen over hun passie, en over de bijdrage daarvan aan hun eigen welzijn en dat van hun leerlingen. 

Jimmy leerde Robert kennen en volgde een tweejarige opleiding ambachtelijk houtdraaien. Het bracht hem veel: elke nieuwigheid is weer een kleine uitdaging, de voldoening en de fierheid bij een mooi eindresultaat, het zelfvertrouwen dat groeit bij elke moeilijke opdracht. Intussen coach ook Jimmy zelf studenten.

Robert en Jimmy delen hun liefde voor het ambacht én voor hun leerlingen. Die benaderen ze vanuit dezelfde filosofie. Ze stimuleren hen om een eigen stijl te ontwikkelen en om zelf op zoek te gaan naar de (hun) limieten van een bepaalde techniek. Daarnaast kiezen ze ervoor om individueel les te geven, ze geven hun volle aandacht en cultiveren geduld. Verder hebben ze oog voor het welzijn van hun leerlingen. Ze luisteren naar hen en ‘lezen’ hun. De manier waarop een leerling de atelierruimte binnenkomt, bepaalt mee hoe ze vandaag aan de slag gaan.

 

Lees het volledige artikel.

 

Snijdende houtdraaien staat op de Grote verzameling op immaterieelerfgoed.be. Robert Piccart deelde zijn passie voor houtdraaien met Zita Lageder, Tim Hamels en Jimmy De Caluwé via een beurs van de Vlaamse overheid voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerling-traject (2019-2021).  

Artikel door Josiane Droeghag - freelance schrijfster, geboeid door de mensen die immaterieel erfgoed doen leven - en Sarah Kaerts - stafmedewerker ‘registreren & verbreden’ bij Werkplaats immaterieel erfgoed.

Meer lezen?

Benieuwd naar de andere artikels die al in Psyche verschenen? Ontdek: 

Snijdend houtdraaien | © Robert Piccart