Psychisch welzijn en immaterieel erfgoed: het lila-ritueel van de Gnawa

12 oktober 2022

De komende maanden verkent Werkplaats immaterieel erfgoed de relatie tussen psychisch welzijn en immaterieel erfgoed. Je leest erover in het tijdschrift Psyche van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid. Deze vierde editie focust zich op een spiritueel genezingsritueel van de Gnawa, een religieus broederschap uit Marokko.

Al decennialang veroveren Gnawa-muzikanten met hun traditionele muziek wereldwijd de grote concertpodia, waar zij samenspelen met muzikanten uit genres als jazz en reggae. Minder gekend zijn hun religieuze muzikale uitvoeringen tijdens een lila, een spiritueel genezingsritueel dat de Gnawa al eeuwen beleven binnen hun broederschap.

Wie genezing zoekt voor psychische en lichamelijke klachten, zoekt zijn heil in een lila-ritueel. Met muziek, zang, dans, kleur, wierook en eten, wekken de maâlem (meester-muzikant en genezer) en zijn muzikanten een therapeutische trance op.

De muziek, dans en therapeutische rituelen van de Gnawa staan sinds 2019 ook ingeschreven op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

Lees het volledige artikel hier

 

Artikel door Tine Van de Vel. Zij is als freelancer met een hart voor woord, beeld en immaterieel erfgoed betrokken bij Werkplaats immaterieel erfgoed.

Hicham & Koyo | © Dieter Telemans (2016)