REVEIL wint Ultima 2018 voor immaterieel erfgoed

5 februari 2019
Tijdens een feestelijke zaalshow op dinsdag 5 februari in de AB reikte Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz de Ultimas 2018 - de Vlaamse Cultuurprijzen - uit. Dit feest is een terugblik op de meest opmerkelijke prestaties in de culturele sector van het afgelopen jaar. Met de cultuurprijzen eert minister Gatz de twaalf laureaten uit verschillende disciplines met een opmerkelijke erkenning. En wat blijkt ... immaterieel erfgoed is overal, ook bij de Ultimas!

ULTIMA IMMATERIEEL ERFGOED 2018: REVEIL

Vzw Reveil zet in op het immaterieel erfgoed en eigentijdse rituelen rond rouw en herinnering. Elk jaar op 1 november dompelen muzikanten, fanfares, dichters en verhalenvertellers over heel Vlaanderen hun lokale begraafplaats onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Wat in 2014 in het West-Vlaamse Deerlijk is ontstaan als eerbetoon aan enkele jonge Deerlijkenaren die op korte tijd waren overleden, is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een initiatief in heel Vlaanderen met een steeds groeiend aantal deelnemende lokale gemeenschappen.

Het is indrukwekkend om te zien hoe Reveil een snaar weet te raken bij brede lagen van de bevolking, en niet in het minst bij jongeren die op zoek zijn naar meer eigentijdse rituelen, ook rond rouw en het herdenken van dierbare overledenen.

De organisatie is er volgens de jury in geslaagd om vanuit een klein lokaal gegeven een nieuwe traditie te creëren die voor alle gemeenschappen en overtuigingen toegankelijk is en waar duidelijk behoefte aan bestaat. Tegelijk zorgt Reveil via zijn website en communicatie ervoor dat er ook een gevoel van verbondenheid ontstaat tussen de lokale organisatoren over heel Vlaanderen.

Lees hier het volledig verslag van de jury.

Bekijk het videoportret.

 

ULTIMA CIRCUS 2018: DANNY RONALDO

De voorbije jaren werd baanbrekend werk neergezet voor en in het Vlaamse circuslandschap. Dat is uitermate positief nieuws en zou voor de jury meerdere laureaten mogen opleveren. Na een diepgaand gesprek schuift de jury circusartiest Danny Van den Broeck, best gekend als Danny Ronaldo, naar voren als laureaat. De jury noemt Danny een echte vakman. Hij is als artistiek schepper een groot architect van circus. Hij weet zichzelf telkens opnieuw uit te vinden, wordt steeds beter én blijft steeds zichzelf. Danny neemt intussen ook een nieuwe generatie circusartiesten, waaronder zoon Nanosh, onder zijn vleugels.

Wie Danny Ronaldo zegt, zegt ook Circus Ronaldo. Wanneer Danny spreekt of speelt, zijn zijn roots nooit ver weg. De toekenning van de Ultima voor Circus aan Danny Ronaldo isdan ook, bij uitbreiding, een erkenning voor Circus Ronaldo. Een prachtige familie die rakende creaties brengt. De voorbije jaren - en al veel langer - is Circus Ronaldo een vlaggenschip, een ambassadeur van het circus in Vlaanderen. De succesvolle overgang van traditioneel circus naar circustheater is een opmerkelijk traject: Circus Ronaldo bracht circus en theater samen tot een harmonieus geheel, en maakt van elke plek waar de tent neerstrijkt een andere plek. Ook het verbindend werken, zó eigen aan circus, en het wegen op het brede circusveld bleken voor de jury eigenschappen die aan laureaat Danny Ronaldo mogen toegeschreven worden.

Lees meer.

 

ULTIMA CULTUREEL ONDERNEMERSCHAP 2018: BKRK

Sinds 2015 is Bokrijk een nieuwe weg ingeslagen. Dit doet Bokrijk aan de hand van het manifest waarin het museum 15 ambities uitspreekt onder de slogan “De toekomst start nu”. Vertrekkende vanuit de museumcollectie wil Bokrijk relevant blijven in de snel veranderende maatschappij van vandaag. Voor een museum dat tot voorkort nog synoniem was aan ‘oubollig en stoffig’ een hele uitdaging.

Met BKRK, ofwel 'Bokrijk Brandmerkt', wil Bokrijk de hedendaagse relevantie van het vakmanschap van vroeger aantonen, en gaan ze op een innovatieve manier met oude ambachten om. Bokrijk zet in op de (her)beleving van het immaterieel erfgoed van weleer en herwaardeert vakmanschap tot een waardevol publiek goed voor de toekomst. Dat gebeurt bovendien op een laagdrempelige en toegankelijke wijze. Meer nog toont Bokrijk een ondernemingsvisie binnen het domein cultureel erfgoed, én een durf om dit te activeren in plaats van de conserveren. 

Maar voor de jury is dé kers op de taart het VAKlab, het expertise- en dienstencentrum van Bokrijk dat specifiek inzet op vakmanschap en ondernemerschap. VAKlab wil hedendaags vakmanschap versterken en een brug vormen naar andere sectoren en de bredere economie, maar ook vakmensen stimuleren in hun ondernemerschap en makers ondersteunen met kennis en expertise.

Lees meer. 

 

Bron: www.ultimas.be