Vlaams minister van Cultuur trekt ruim 500.000 euro uit voor het doorgeven van vakmanschap

14 december 2023

De Vlaamse minister van Cultuur trekt 575.885,35 euro uit om 23 beurzen toe te kennen voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten. Daarmee ondersteunt hij 23 meesters-vaklui en 35 leerlingen die samen een traject doorlopen. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst en gaan ze niet verloren.

De meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed, het niet-tastbaar erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen leeft. Immaterieel erfgoed is niet alleen waardevol maar ook uiterst kwetsbaar. Zo kan vakmanschap enkel levend worden gehouden door het over te dragen aan volgende generaties.

Met de uitreiking van beurzen wil de minister vaklui de kans geven om gedurende een langere periode - een paar maanden tot twee jaar - intensief samen te werken met één of meerdere leerlingen die bij hen in de leer komen. Meester en leerling(en) vormen hierbij een partnerschap en krijgen samen een beurs die hen toelaat om het tijdrovende proces van kennisoverdracht aan te gaan. Zo’n beurs bedraagt maximaal 30.000 euro. Zowel meester als leerling(en) ontvangen een deel van dat bedrag.

 

Divers vakmanschap in Vlaanderen en Brussel

 

Vanaf volgend jaar zullen 23 gepassioneerde meesters, samen met 35 enthousiaste leerlingen, de handen uit de mouwen steken om hun unieke vakmanschap levend te houden. De geselecteerde beurstrajecten kennen een mooie spreiding over Vlaanderen en Brussel en bewijzen dat onze regio rijk is aan zeer divers vakmanschap. Een aantal beurzen gaan naar beoefenaars van traditionele ambachten zoals zilversmeden, mandenvlechten en houtdraaien. Hierbij wordt vaak ook de link gelegd naar vandaag, want oude technieken leiden namelijk vaak tot innovatieve toepassingen en hedendaagse creatie.

In onze streek is belangrijke knowhow aanwezig die nodig is om cultureel en bouwkundig erfgoed in stand te houden. De overdracht van dergelijke kennis is van cruciaal belang. Daarom worden er beurzen toegekend aan meester-leerlingtrajecten die focussen op het herstofferen van antieke meubelen en het draaiend houden van ons molenerfgoed.

Bij deze beursronde gaat er veel aandacht naar natuur en ecologie. De minister van Cultuur kent beurzen toe aan meesters en leerlingen die zich inzetten voor de leiefruitteelt, het kweken van historische boomsoorten, de azaleateelt, het imkeren en het ossen drijven. Ook muziek en podiumkunsten worden niet vergeten, met beurzen voor onder andere het maken van cymbalen, de pianobouw, het vervaardigen van orgelboeken en de goochelkunst.

Nieuwsgierig naar de vorige trajecten? Neem een kijkje op de overzichtspagina

 

De toekomst

 

Volgend jaar is er geen beursronde voorzien. De Vlaamse overheid wil onderzoeken hoe ze in de toekomst het vakmanschap nog beter kan ondersteunen om vaklieden dat extra duwtje in de rug te geven. Sowieso staat het vast dat vakmanschap een belangrijke plaats blijft innemen binnen het immaterieel erfgoedbeleid in Vlaanderen.

 

Kuipen aanleren | © Marleen Bonami