Wiki loves living heritage in Vlaanderen

16 mei 2023

Ook voor dit feestjaar van ‘living heritage’ werd de internationale campagne “Wiki Loves Living Heritage” uitgeroepen. Wiki loves living heritage nodigt uit om immaterieel erfgoed overal ter wereld in tekst en beeld vast te leggen en te delen via wikimedia platforms.  De campagne zal grote zichtbaarheid geven aan immaterieel erfgoed op Inventarissen in alle landen en de UNESCO-Lijsten, maar evengoed ook aan allerlei ander immaterieel erfgoed daarbuiten. 
Foto's, video's en documentatie rond immaterieel erfgoed verzamelen, en ze openlijk en toegankelijk beschikbaar stellen via de Wikimedia Commons kanalen: wikidata, wikimedia, wikipedia ….

 

Wiki loves living heritage - acties in Vlaanderen

 

Voor Wiki Loves Living Heritage in Vlaanderen worden verschillende acties opgezet, die immaterieel erfgoed breder bekendmaken bij het publiek. Het erfgoedveld en de Wikimedia-gemeenschap werken samen om volop vrije kennis over immaterieel erfgoed verzamelen en delen in de Wiki-kanalen.

Deze 4 Wiki-acties staan op til:

 • Fotocampagne Wiki Loves Heritage: met Living Heritage in het hart in 2023!
  De Belgische fotocampagne Wiki Loves Heritage van 2023 wil de nodige aandacht geven aan levend erfgoed. Het is een oproep om foto’s te maken, verzamelen en delen van immaterieel erfgoed op wikimedia.
  Doe méé en verzamel nu al foto’s die je online wil delen rond jouw of ander immaterieel erfgoed!
  > Méér info
   
 • Wikipedia pagina’s van immaterieel erfgoed in Vlaanderen
  Voor het erfgoed in Vlaanderen dat op de UNESCO Lijsten erkend is, worden Wikipediapagina’s uitgewerkt of bestaande pagina’s verder verrijkt. Ook andere erfgoedpraktijken komen in volgende acties aan bod.
  > Méér info

 • Wikidata van het immaterieel erfgoed op de Inventaris Vlaanderen
  Van de immaterieel-erfgoedpraktijken op de officiële Inventaris Vlaanderen gaan we in 2023 gegevens in wikidata opnemen.  Wanneer deze zo online staan, zullen ze internationaal meer zichtbaar en vindbaar worden, in vele talen vertaald worden én worden verbindingen met allerlei andere wiki-informatie gelegd.

 • Wiki Loves … Safeguarding Living heritage in Europe
  Vanuit het Europese netwerk rond de UNESCO 2003 Conventie wordt een oproep gelanceerd om foto’s van het doorgeven en borgen van immaterieel erfgoed in de verschillende landen in Europa te verzamelen voor Wiki Loves Living Heritage. Inspirerende en treffende foto’s worden bekroond.
  > Méér info volgt binnenkort

 

Interesse in één van de wiki-acties? Stuur ons alvast een mailtje en we kijken om samen aan de slag te gaan! info@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be


Deze activiteiten krijgen vorm vanuit samenwerking en overleg tussen de erfgoedgemeenschappen, Werkplaats immaterieel erfgoed, Wikimedia Belgium en Departement Cultuur, Jeugd en Media

Wiki loves living heritage - illustration | © Wiki loves living heritage - illustration